Een SSD: het klinkt heel technisch, maar eigenlijk is het qua functie een uit de kluiten gewassen USB-stick met de looks van een powerbank. Je kunt hem gebruiken om bestanden, foto’s, video’s en muziek op te bewaren, bijvoorbeeld als je dat niet liever niet in de cloud doet. Dr. TechGirl vertelt je hoe je ervoor zorgt dat jij met de SSD thuiskomt die bij je past.
Zelfs als je in eerste instantie niet direct denkt dat het niet iets voor jou is, kun je toch maar beter verder lezen. Een SSD is namelijk veel meer dan een apparaat om bestanden voor lange tijd op op te slaan en eventueel de cloud te omzeilen. Het is ook een apparaat waardoor je je PC sneller kan maken. Als je bijvoorbeeld bepaalde software of games op die SSD zet en opent, dan laadt hij hem vanaf de SSD. Is het een snel exemplaar, dan ben je sneller aan het gamen dan ooit tevoren. Niet slecht toch, zo’n SSD?
Wat heb je nodig?
Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je een SSD wil aanschaffen. De eerste is voor de hand liggend: de capaciteit. Als je in het dagelijks leven films monteert en dus gigantische filmbestanden opslaat, dan heb je waarschijnlijk niet genoeg aan een terabyte. Grotere SSD’s zijn doorgaans wel duurder, dus koop echt wat je nodig hebt en niet veel meer. Tenzij je verwacht dat je in de toekomst wel zoveel ruimte nodig hebt.
Daarnaast is het goed om te letten op het type. Is het een NVME of een SATA? Een NVME is het meest populair, omdat hun schrijfsnelheid sneller is. Maar eerlijk is eerlijk: dat verschil tussen die twee merk je waarschijnlijk amper. Wel raadt de dokter je aan om te kijken naar de lees- en schrijfsnelheid van de SSD die je wil gaan kopen: Niet alle SSD’s zijn even snel. Als je er bijvoorbeeld een heel besturingssysteem op zet, dan wil je wel dat dat snel geladen is. Het idee is namelijk dat je hierdoor je computer veel sneller kunt maken, maar doe je dat met een trage SSD, dan mis je dat effect.
Inbouwen
Waar je je SSD uiteindelijk koopt, dat maakt uit. Of tenminste: voor welk merk je kiest. Je kunt natuurlijk voor een exemplaar van een bepaalde Chinese webwinkel gaan, maar wil je geen risico’s lopen (vaak zet je er toch gevoelige of belangrijke informatie op), dan is een bekend merk zoals SanDisc of Seagate waarschijnlijk een veiligere keuze. Wil je je SSD in je PlayStation 5 bouwen om het geheugen van je gameconsole uit te breiden, dan moet je absoluut kijken naar de fysieke grootte van de SSD. Houd rekening met ongeveer 2,5 inch of 3,5 inch: dat is wat de gemiddelde SSD is.
Kijk dus niet alleen wat je nodig hebt qua grootte, maar ook qua… grootte. Snelheid is handig, een betrouwbaar merk is verstandig, maar uiteindelijk is het helemaal aan jou. Waar voel jij je goed bij? Wat zijn je wensen? Op die manier kom je uiteindelijk uit bij een SSD die je perfect kan bijstaan. Veel plezier met shoppen!