review

Digitale detox – ook voor na je vakantie

Een vakantie in de bergen betekent ieder jaar opnieuw weer een ‘noodgedwongen’ digitale detox. Waar ik normaliter dagelijks achter de laptop te vinden ben, in een kantoor vol met tech en snel internet, met een overvolle mailbox en alle social media open; hoog in de bergen is er niets van dat alles. En ook al vind ik dat ieder jaar opnieuw weer heerlijk, de eerste twee/drie dagen daar zijn toch altijd behoorlijk onwennig. Geen Google om te raadplegen, geen likes of retweets uit te delen, geen updates te lezen… Effe helemaal niks. Ja bergen, natuur en buitensport, dat dan weer wel 🙂

Helemaal zen

Effe niets dus. En het is niet dat ik nou iedereen zo’n bergsportvakantie wil aanpraten, maar het brengt me ieder jaar wel twee tot drie weken detoxen van alle ‘moetjes’ in je mailbox en de overvloed aan allerlei informatie via radio, tv en het internet. Het doet me keer op keer heel veel goed. Met lichte tegenzin kruip ik kort na mijn vakantie dan ook weer achter mijn laptopje voor het schrijven van deze blog. Het moment om weer in mijn ‘digitale wereld’ te stappen heb ik zo lang mogelijk uitgesteld. Vluchtgedrag? Misschien wel. Want ook al hou ik enorm veel van al dat digitale spul en de mogelijkheden ervan, ik ben een digitale ‘binger’ en dat gaat niet helemaal samen met mijn ‘zen state of mind’ na de vakantie.

Cold turkey

Nu overdrijf ik wellicht een beetje, want die smartphone met alle apps erop brengt natuurlijk ook heel veel goeds. Toch zijn er te veel momenten dat ik ‘m zonder erbij na te denken even pak of uit mijn tas grabbel om vervolgens weer van alles snel te checken. Vooral die gewoonte wil ik graag na mijn vakantie niet meer oppakken. Zo’n vakantie zonder WiFi is nogal ‘cold turkey’. De truck is natuurlijk om ervoor te zorgen dat die oude gewoontes er niet weer stiekem insluipen.

Om mezelf wat minder afhankelijk te maken van de ‘digitale wereld’ ga ik de volgende digitale detox tips in acht nemen. Mogelijk helpen ze jou ook:
1. Minder zoekmachines – geef jezelf eerst 5 minuten de tijd om na te denken om op de naam van iets of iemand te komen voordat je het direct opzoekt online. Dit is natuurlijk heel makkelijk en verleidelijk om te doen, maar je maakt je brein er wel erg lui mee.
2. Minder mail bewaren in je inbox en archiveren – hou het overzicht in je inbox en gooi mail weg na het lezen en het bepalen van de bijbehorende ‘to do’. Mail die je toch wilt of moet bewaren, stop je in een aparte map.
3. Meldingen social media uitzetten – Zet de geluidjes en trilfunctie uit van je social media. Checken doe je ze namelijk toch wel, maar nu op een moment dat je het zelf wilt en niet wanneer je telefoon er om vraagt.
4. De slaapkamer als techvrije zone – lees voor het slapen gaan weer eens ouderwets een boek en laat je smartphone achter op de ontbijttafel. Mocht je echt niet zonder Netflix kunnen voor het slapen gaan, installeer dan een ‘blauw licht filter’ om een goede nachtrust te bevorderen.
5. Mini detox – plan dagjes of weekendjes weg waarbij er nauwelijks tot geen gadgets worden gebruikt.
6. Stapel mobieltjes – etentje of naar de kroeg? Maak een toren van alle mobieltjes. De eerste die zijn telefoon zomaar pakt om even wat te checken, betaalt het eerstvolgende rondje drankjes.

Succes!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.