Google je ‘stop working, following dreams’ dan zijn de uitkomsten nogal uiteenlopend: waarom je dat totaal niet moet doen, maar ook waarom het je de gelukkigste persoon op de wereld kan maken. Wat te doen als je echt wil stoppen met werken om dat te gaan doen dat je graag wilt?

Stel dat je hevig gefascineerd bent door robots en graag een bedrijf zou beginnen waarmee je kinderen robots helpt programmeren. We hebben laatst nog met Tamar Neter gesproken over dit onderwerp, want zij is ook iemand die dat als droom had. Nu kun je dan meteen zeggen: oké, morgen zeg ik mijn baan op en dan ga ik ervoor. Als je ergens passie voor hebt, dan moet het helemaal goedkomen, toch?

Maar ja, als je nooit iets met robots hebt gedaan, dan heb je niet van de ene op de andere dag een succesvol bedrijf in die branche. Waarom zou je het niet eerst uitproberen door iets op te bouwen naast je baan? Probeer in je avonduren eens niet een marathon Netflix te houden, laat je kinderen/man koken en de afwas doen (of bestel eens wat, dan heb je ook geen afwas), en steek die avonduren in nieuwe avonturen.

Lange avonden

Het zal je waarschijnlijk honderd procent meevallen hoeveel tijd je eigenlijk in de avond hebt. Let wel op jezelf, want de schrijfster van dit stuk doet het inmiddels met gemiddeld 5,5 uur per nacht slaap en dat is ongezond. Als je echter lekker bezig bent, zeker met iets waar je heel veel van jezelf insteekt, dan is het soms moeilijk om jezelf een halt toe te roepen. Juist omdat je wel verantwoordelijkheden hebt naar je werkgever, is het belangrijk om je niet compleet te verliezen in je nieuwe project.

Als je dat allemaal kunt, dan kun je kijken wat je verder met je droom kunt doen. Ga naar netwerkbijeenkomsten (die zijn ook vaak ‘s avonds) en zorg dat je op het internet laat zien wat je kan. Niet dat je een YouTube-kanaal hoeft te beginnen met allemaal mislukte robots die je bouwt, maar het is voor mensen om je heen hartstikke leuk om te zien waarmee je bezig bent. En, juist omdat ze weten waar je mee bezig bent, denken ze ook eerder aan je bij potentiële kansen.

Misschien denk je nu: maar als ik hele avonden in mijn project steek, dan blijft er toch geen tijd voor ontspanning over? Ook hier ben je zelf je bewaker: als het voor jou werkt om af te spreken dat je een x aantal uur per week “mag” besteden aan je project, stel dat dan in. Of misschien wil je liever met jezelf afspreken dat je pas mag relaxen als je een bepaald deel van je project hebt afgemaakt. Je bent in dit project je eigen baas, dus niemand gaat je vertellen wat je moet doen en welke uren moet maken. Maak daar handig gebruik van en leg niet teveel druk op jezelf: houd het leuk.

Stoppen?

Stoppen met werken moet je echt pas doen als je geld verdient met je droom, want dat is nu eenmaal nodig om te blijven leven. Lees je dit stuk omdat je je baan verschrikkelijk vindt en daarom wil stoppen, zodat je je droom kunt volgen, dan raad ik je aan om niet compleet te stoppen met werken, maar een andere werkgever te zoeken of een ander beroep te kiezen. Een werkgever hebben biedt veel stabiliteit, wat hard nodig is omdat je in het opstarten van een bedrijf al genoeg andere dingen hebt om onzeker over te zijn. Maak het jezelf dus niet onnodig moeilijk door je ook nog zorgen te moeten maken over je financiële stabiliteit.

Let op: het kan frustrerend worden om elke dag 8 uur in vast te dienst te zijn, terwijl je zo enthousiast bent over je eigen project dat je daar het liefst zoveel uur in zou steken. Zeker als je zo ongeduldig bent als ik, dan kun je er vaak tegenaan lopen dat je tijdens een rustig momentje op werk denkt: ik had nu zoveel meer kunnen bereiken! Dat valt echter wel mee, vaak trekt werk al gauw weer aan en dan vliegen dagen voorbij zodat je ‘s avonds weer verder kunt met datgeen waar je passie ligt.

Dus ja: moet je stoppen met werken om je droom te volgen? Eigenlijk ligt het advies er dus tussenin: want waarom zou het een het ander uitsluiten? Kijk naar onze eigen Anke. Die werkte eerst de hele week voor haar vaste baan, maar heeft haar TechGirl-imperium steeds meer weten uit te bouwen, waardoor ze nu minder dagen kan gaan werken. Zo houdt ze grip op beide situaties en heeft ze wel stabiliteit die je nodig hebt in het leven. Ons advies is dan ook: volg je droom, maar als je een goede werkgever hebt, stop dan niet meteen met werken. Zo leg je namelijk niet te veel druk op jezelf, waardoor beide dingen tof blijven. Veel plezier!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.