Het is moeilijk om niet enthousiast te worden als je met Tamar Neter spreekt. Deze potentiële TechGirl van de Maand had niets met technologie, tot ze realiseerde dat haar kinderen op school niet genoeg werden klaargestoomd om te werken met tech. Wat begon met een goedbedoeld educatiemiddel voor scholen, is uitgegroeid tot een effectief programma waar zelfs grote bedrijven hun medewerkers graag mee helpen ontwikkelen.
“Ze kregen veel van het zelfde: zelfs vakken en lessen zoals wij 30 jaar geleden kregen. Als je kinderen wil enthousiasmeren, dan moet je meer laten zien van de maatschappij waarin ze leven,” Tamar weet haar kritiek te verpakken in vastberadenheid en vrolijkheid. “Waarom leer je kinderen geen robot programmeren die in een historische tijdlijn navigeert? Kinderen moeten daarvoor op het internet dingen opzoeken over geschiedenis om vervolgens te bedenken hoe ze die robot daarmee kunnen verweven. Het zorgt ervoor dat ze creatief nadenken over een thema en eigenaar worden over de inhoud van de les.”
Robotwise
Tamar kan nu heel goed uitleggen wat haar bedrijf Robotwise doet, maar ze was nooit van plan dat bedrijf te starten. “Ik wilde alleen helpen met wat lesideeën, maar wel met iets dat wetenschappelijk onderbouwd was, zodat het zowel leerlingen als leerkrachten kon helpen. De kindercoaches en -psychologen die ik had uitgenodigd voor de pilot vonden het goed hoe het programma elk intelligentieniveau aanspreekt. We laten kinderen heel vrij met weinig kaders, zodat je ieder talent bij een kind ontdekt. Je moet samenwerken, dus soft skills zijn belangrijk, en die zijn in het bedrijfsleven ook essentieel.”
De invloed die het programma heeft op kinderen is ook goed te zien bij kidsin het autistisch spectrum. “Ze moeten in de opdrachten samenwerken en leren communiceren. Je ziet ze opbloeien. Als ouders deze kinderen komen ophalen van kamp, dan worden ze soms emotioneel om te zien hoe de kinderen groeien door onze lessen. Dat is zo geweldig. Ik wist toen ik hiermee begon ook niet veel van technologie en kijk waar mijn bedrijf nu staat; dat hoop ik op leerlingen over te brengen. Ik besefte gewoon dat het onderwijs anders kan en dat dit de oplossing is.”
Robots zijn vaak leuk om te zien, het zijn eyecatchers waarmee mensen graag contact maken. Dat gebruikt Tamar ook veelvuldig in haar programma. “Als er nieuwe robots zijn dan vind ik het leuk te onderzoeken wat ze kunnen en hoe ik er een opdrachten mee kan verzinnen. Kinderen die nu op school zitten probeer ik te laten weten: als je later groot bent, dan werk je met verschillende technologieën. Er kan een robot aanwezig zijn, en je moet weten hoe de interactie werkt. Voor kinderen is een smartphone of tablet als een pak boter: ze weten vaak niet dat iets technologie is. Ik wil ze laten voelen in welke wereld ze leven. Als je niet weet hoe je met technische apparaten moet werken, dan ben je niet voorbereid op je toekomst.”
Omarm robots
Tamar wil technologie toegankelijk maken voor iedereen, en door mensen via een hands-on ervaring te laten zien welke potentie robots hebben. “Het is misschien zo dat robots banen van ons overnemen, maar dit zijn vaak banen waarbij veel dezelfde handeling wordt gedaan. Robots maken het juist mogelijk dat er meer banen komen waarbij je moet nadenken en wordt uitgedaagd. Ze creëren slimme banen, want vergis je niet: zonder mensen doen robots niets. Omarm dat, anders heb je een probleem. Ook in bedrijven proberen we mensen te laten zien dat je binnen een paar minuten een robot kunt programmeren. Je ziet echt een verandering van de mindset als je ziet dat het fun is, en dat robots ons nodig hebben.”
Inmiddels werken er een stuk of twintig trainers bij Robotwise. “Alle trainers zijn dolenthousiast, vaak doe ik ergens mijn verhaal en raken mensen zo geïnteresseerd dat ze zeggen: oh, ik heb nog wel een dag in de week tijd om dit erbij te doen. Het inwerktraject is geheel vrijwillig in je eigen tijd, en mensen blijven er enthousiast aan meedoen.”
Vrouwen in de tech
Het grootste deel van de trainers is vrouw. “Ik ben net terug uit Amerika waar ik door de ambassade was uitgenodigd voor een programma genaamd Hidden No More (geïnspireerd door de film Hidden Figures) binnen het The International Visitor Leadership Program. We waren daar drie weken met 50 vrouwen uit 50 verschillende landen om te praten over vrouwen in een leiderschapsrol en in het bijzonder in het STEAM veld (Science Technology Engineering Art and Mathematics). Er kwam naar voren dat het leuk is als vrouwen worden gepromoot, maar dat mannen ook nodig zijn voor een cultuurverandering. Het is mooi om te zien hoe enkele organisaties de eerste stappen hebben gezet bij het beschikbaar stellen van kolfkamers en kinderopvang, maar hiermee alleen los je niet het grote maatschappelijke en bedrijfs econmische probleem op.”
Volgens Tamar kan de media helpen om vrouwen en mannen meer gelijk te maken: niet meer alleen LEGO voor jongetjes, niet alleen mannen met een boor in hun handen in huis-opknapshows. “Investeerders voor een startup zijn ook vaak mannen en er zijn weinig startups met vrouwen aan het hoofd. Daar is nog veel te halen. Je moet vrouwen steeds meer naar voren trekken en je hebt mannen nodig voor draagkracht.”
“Als vrouwen moeten we opstaan en laten zien dat we gelijk zijn aan mannen, maar mannen moeten daar ook in meegenomen worden. We bedriegen onszelf vaak door te zeggen dat we niet goed genoeg zijn. We moeten vaker durven op te staan, technologie draait om communicatie en dat is nou net een skill dat veel vrouwen goed beheersen. Vrouwen moeten niet alleen in zichzelf geloven, maar het ook durven uitdragen.”
Tamar groeit steeds meer in haar positie als rolmodel voor meiden en jongens. “Je moet naar buiten treden met wat je doet, vindt ze. “Toen ik met RobotWise begon had ik nog niet eerder een presentatie gegeven om mensen te inspireren voor technologische veranderingen en nu heb ik daar heel veel plezier in. Vorig jaar vroeg iemand of ik mezelf als rolmodel zag en toen dacht ik: Nee, echt niet. Daar heb ik spijt van: hoe kan ik geen rolmodel zijn, als de Amerikaanse ambassade me zelfs weten te vinden en uitnodigt voor het Hidden Figures-programma? Ik spreek steeds meer vrouwen die zich hardmaken voor vrouwen in de tech en dat zijn voor mij weer rolmodellen.”
Tamar was 38 toen ze met Robotwise begon en wilde graag voor haar 40ste iets betekenen in de maatschappij. Dat is haar dubbel en dwars gelukt en dat maakt haar een perfecte TechGirl van de Maand. Geïnspireerd? Je kunt binnenkort op haar stemmen, houd TechGirl in de gaten.