Nou ja, als je de cijfers over de tablet moet geloven…. Apple maakte recent bekend dat ze nog nooit zo weinig iPads hadden verkocht in 1 kwartaal, sinds de introductie van de 1e iPad in 2010. Hoeveel zijn er dan verkocht? Wereldwijd 8,9 miljoen.. In het eerste kwartaal van 2017 werden er 8,9 miljoen verkocht ten opzichte van 10,3 miljoen vorig jaar. En dat lijkt een trend te zijn, want – buiten het kerstseizoen om – daalt de verkoop van tablets. En dat is eigenlijk niet zo raar.

Tablets gaan over het algemeen een stuk langer mee

Zelf herken ik het ook: de iPad 2 is nog heel erg goed geschikt voor de kleuter om filmpjes op te kijken. Anderen stellen inmiddels wat meer eisen aan de tablet en dus hebben we ook wat nieuwere exemplaren (ja, wij zijn een tablet-huishouden..). Maar een tablet vervangen gebeurt niet zo snel. Je kunt een heel eind komen met een tablet van 3 of 4 jaar oud.

Iedereen heeft al een tablet

Degene die een tablet wilden, hebben er wel een gekocht in de beginjaren. Mensen die toch al wat meer gericht zijn op nieuwe gadgets kopen nog wel het nieuwste exemplaar. De rest – zoals hierboven beschreven – gaat pas een nieuwe kopen als deze kapot is. In Nederland heeft 65% van de huishoudens een tablet. Net zoveel huishoudens hebben een desktop pc.

Het design van laptops biedt genoeg

Laptops hebben een behoorlijke gedaantewisseling ondergaan. Het zijn allang geen bakbeesten meer die je met moeite in jouw tas krijgt. Ze zijn lekker licht, in een ultraplatte vorm, en daardoor makkelijk mee te nemen. Neem de Apple MacBook bijvoorbeeld: die van 12, 13 en zelfs die van 15 inches hebben veel meer te bieden dan zo’n tablet. Niet alleen in capaciteit, maar ook in helderheid en batterijduur. Waarom zou je nog een onhandig tablet willen kopen?

Een tablet werkt niet

Nog een reden: Hoewel een tablet prima is voor allerlei vermaak, valt echt werken op je iPad toch tegen. Een extra toetsenbordje aansluiten zodat je wel fatsoenlijk kan typen, helpt een boel. Maar echt lekker werkt het niet. Overigens zijn tablet fabrikanten wel druk bezig om dat toch te verhelpen. De iPad Pro, de Pixel C en de Surface Pro zijn een stuk gebruiksvriendelijker met apart toetsenbord en lijken meer op een laptop. Oh ja. En je kan niet bellen met een tablet (tenzij je er heel raar uit wilt zien..).

Je krijgt een tablet zelden bij een nieuw abonnement

Waar je bij smartphones vaak samen met je nieuwe abonnement een nieuwe telefoon uitzoekt, is dat bij een tablet zelden zo. Er zijn veel minder tablets waar een abonnement voor afgesloten wordt en ook dan krijg je zelden er een tablet bij. (Wel weer bij krantenabonnementen, maar dat is een ander verhaal). Je moet dus echt zelf het geld investeren in je tablet. En dat is best een aanslag op je portemonnee…

Een tablet deel je

Telefoons zijn persoonlijk. Tablet worden gedeeld, die zijn minder persoonlijk. Er zijn er dus sowieso minder van nodig. (overigens is dat delen ook niet heel handig als je hele huishouden zijn eigen Facebook account wil bekijken..).

Er komen steeds grotere smartphones

Maar de belangrijkste reden waarom er steeds minder tablets verkocht worden is omdat de smartphones juist steeds groter worden: met een groter scherm en alle mogelijkheden van een tablet en oh ja, je kunt er mee bellen. Super fijn dat je een groot scherm hebt, maar het opbergen en meenemen wordt wel een grotere uitdaging (doe mij dus maar een kleine smartphone..). Wil je overigens wel stylish met je tablet over straat? Dan hebben we de iPad Clutch voor jou.

De tablet sterft uit

Ik vind mijn iPad Air een handige gadget voor lekker op de bank, tijdens het tv kijken. En voor de Netflix-avondjes in bed. En voor de spelletjes van de kids, zodat wij lekker kunnen uitslapen.. Ik zou het bijzonder jammer vinden als fabrikanten echt besluiten geen tablets meer te maken. Maar gelukkig is het nog niet zo ver.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.