We stonden bij de poortjes van de metro. Ik was er al doorheen, maar een vriend van me stond nog aan de andere kant in zijn tas te zoeken naar zijn OV-chipkaart. “Argh”, verzuchtte hij, “zodra ik dat ding als een chip in mijn hand kan laten zetten, dan doe ik het. Of beter nog, op mijn smartphone!”. Toen hij het over chips in handen had, moest ik lachen en dacht ik aan hoe toegetakeld de hand van Tom van Oudenaarden eruit zag. Het laatste stukje van zijn zin, over die telefoon, deed me juist denken aan een filmpje waarvan ik de afgelopen maand diep onder de indruk was: Amazon Go.

Ik heb een soort rare doorlopende fascinatie voor supermarkten en innovatie. Of het nu heel micro om nieuwe producten gaat, of wat groter om bijvoorbeeld het online bestellen van je boodschappen: het is zo tof wat er allemaal mogelijk is! Heerlijk ook om in het buitenland te spieken in de supermarkt: hoe is het ingedeeld, hoeveel keuze is er, hoe zien de verpakkingen eruit? Hoe moderniseren ze? Zo te zien moet ik in ieder geval binnenkort eens naar Amerika gaan:

Heel binnenkort zal het misschien niet zijn, maar het idee dat het bovenstaande echt kan, is toch fantastisch? Laten we ons nou heel even iets minder druk maken om diefstal en hacking, maar even genieten van het feit dat dit misschien echt kan straks. Kijk, dat “inchecken” met je telefoon, dat is niet bijzonder. Maar dan komt dat moment waarop die über-Amerikaanse voice-over zegt: “Pak iets op en het wordt automatisch toegevoegd aan je virtuele winkelwagentje” (nou ja, in het Engels dan). Hoe het werkt, geen idee, maar het lijkt er niet op dat je nog barcodes hoeft op te snorren en te scannen.

Er wordt gezegd dat er gebruik wordt gemaakt van “computer vision”, “sensor fusion” en “deep learning”. In een paar maanden zou de winkel in Seattle open moeten gaan. Wij wachten ondertussen überhaupt tot Amazon wat meer levend wordt in Nederland, want we willen wel meer dan alleen e-books, toch? In ieder geval kan ik niet wachten tot de winkel er is en vloggers er ongetwijfeld in losgaan. Er zijn natuurlijk ook kritieken op het concept. Zeker in Amerika waar supermarkten veel meer medewerkers hebben (zelfs iemand die je tasjes inpakt!), is dat uitblijven van een fysieke kassa natuurlijk een angstig idee. Maar ja, de winkels moeten nog steeds gevuld worden, en het zou wel een heel dure shop worden als dat ook allemaal met IT of robots zou gebeuren.

Binnen hoeveel jaar we ook zo de Appie To Go uitlopen, dat is natuurlijk nog heel ver weg. Maar het is in ieder geval in Amerika binnenkort niet langer toekomstmuziek. Ik houd het voor je in de gaten!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.