kunst-rustiek-ontwerpen-papier "hey siri"

Google, Siri, Alexa: zijn al die vrouwenstemmen wel zo goed?

Momenteel hot op het internet: een ‘quote’-post waarop staat dat zolang spraakassistenten als vrouwen blijven klinken, dat niet bepaald in ons voordeel werkt. Met ‘ons’ worden ‘vrouwen’ bedoeld. Spraakassistenten worden vaak vanuit dienstbaar perspectief neergezet en volgens de bewuste quote moeten we vrouwen niet steeds in die rollen neerzetten. Ook als die vrouwen robots zijn dus. TechGirl LauraJenny dook in de materie…

Ik vind het een interessante kwestie: meestal kies ik zelf ook voor vrouwenstemmen. Google Assistant, Alexa of Siri weten meer dan ik en ik heb dus eerder ‘ontzag’ voor deze robotdames, dan dat ik zou denken dat ze een soort lakei of dienstmeid zijn. Toch kun je eindeloos over dit onderwerp discussiëren, want mensen die dit stellen hebben zeker een punt. 

Kunstmatige intelligentie

Bovendien zouden we er in de tech wereld goed aan doen om een bredere discussie te hebben over de positie van vrouwen in de tech. Denk aan de kunstmatige intelligentie van Amazon’s HR portal die op een bepaald moment had ‘geleerd’ dat vrouwen eigenlijk nooit geschikt zijn, waardoor er alleen nog maar mannen op gesprek werden gevraagd. Kunstmatige intelligentie was daar de boosdoener van (of, misschien moeten we het de programmeur aanrekenen): die had simpelweg door Machine Learning geleerd dat dit een betere keuze was.

Er zijn echter talloze voorbeelden te bedenken. Zo sprak TechGirl Nadi met een Turkse vriendin over het onderwerp ‘Google Translate’. Wat blijkt? Drie zinnen in het Turks waarin exact dezelfde bewoording wordt gebruikt, hebben taalkundig gezien verschillende uitkomsten op basis van de context. Ook hier komen we er als vrouwen niet goed vanaf: volgens Google zijn we geen piloot, maar zijn we wel bloot. Toch jammer, en helaas zijn er vooral binnen Google Translate veel voorbeelden te vinden waarbij we aan het kortste eind trekken. 

Girlpower

Hoewel je zelf dus misschien denkt: ‘girlpower!’ als je alle mensen om je heen inspireert om spraakassistenten op een vrouwelijke stem te zetten… dat is dus helaas niet in alle gevallen positief voor vrouwen. Wat je uiteindelijk kiest is natuurlijk niet fout: maar het is goed dat je in ieder geval een bewuste keuze maakt.

Waarom kies je het eigenlijk en is het een keuze die uiteindelijk ook wel zo positief uitpakt? Vind je van wel, omdat het goed is als bijvoorbeeld je zoon hoort hoe veel deze vrij anonieme vrouwenstem allemaal weet? Helemaal goed. Maar: heb je juist het idee dat vrouwen niet maar alles moeten uitvoeren wat je ze vraagt, dan is dat misschien niet het beste idee. Het is uiteindelijk voor jezelf om te besluiten wat je doet, want ja, ook dat is uiteindelijk ‘girlpower!’, toch? 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.