De recruitmentrobot van Amazon discrimineert

Robots die onze banen overnemen: sommige mensen krijgen er iRobot-angsten van. Wat als die robots zich ineens tegen ons keren? Meestal halen we onze schouders op en zeggen we dat ze zich niet druk moeten maken. Alleen… als je net bij Amazon hebt gesolliciteerd, dan mag je daar wat ons betreft helemaal anders over denken. De recruitmentrobot van Amazon gunde namelijk alleen mannen de banen.

Het idee van Amazon om een robot in te zetten bij de zoektocht naar nieuwe kandidaten is op zich niet slecht. In 2014 startte het bedrijf met de bouw van het systeem dat cv’s scant om talenten eruit te filteren. Via Artificial Intelligence kreeg je een score en op basis daarvan kon Amazon besluiten de mensen met de meeste punten op gesprek te vragen: of zelfs direct aan te nemen.

Recruitmentrobot

Wat Amazon echter vergeten was, is dat de recruitmentrobot maar een keer geprogrammeerd was en dat vervolgens de rest van zijn leven zou uitvoeren. Dit was een robot die graag leerde van zijn werk. Dat deed hij door te concluderen dat de meeste cv’s van de afgelopen jaren van mannen kwamen, waardoor vrouwen zo langzamerhand helemaal niet meer werden doorgelaten. Een kwalijke zaak die door Amazon meteen werd opgepakt toen dat eenmaal bleek.

MobileMobile

De robot kreeg een virtuele tik op de vingers, maar het kwaad was al geschied. De menselijke recruiters vertrouwden het systeem niet meer. Hierdoor werd wat de AI zei slechts aangenomen als een tip, in plaats van dat het echt als een serieus advies werd gezien. Dat vond Amazon uiteindelijk reden om de robot uit te schakelen. Dat het systeem ook wel eens compleet ongeschikte mensen had aangeraden door datafouten, maakte het helemaal een no-brainer om deze ooit zo hulpvaardig lijkende tech te ontslaan.

Probeer het nog eens

Dus, als je in de afgelopen jaren een gooi hebt gedaan naar een toffe job bij Amazon, want die zijn er genoeg, dan raad ik je vooral aan het nog eens te proberen. Het is niet zo techsexy, maar nu kijkt er een mens naar wat je zoal hebt gedaan. Aan jou om die baan met tech dan weer mooier te maken, toch?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.