ASUS laptop

De evolutie van het touchpad

Laptopje op schoot, precies waarvoor hij is bedoeld. Dan is het vaak wat gehannes om er een muis bij te gebruiken. Godzijdank is er een touchpad. Inmiddels is het een rechthoekje dat zo subtiel in laptops is weggewerkt, dat je als leek niet eens zou weten dat je er iets mee kunt. Het begon echter allemaal met een muis, maar hoe is de touchpad zelf geëvolueerd?

In principe is een touchpad een muis, maar daar herken je maar weinig van terug. Je hoeft een touchpad niet te bewegen om de cursor op je scherm te verplaatsen, je hoeft niet aan een wiel te draaien om te scrollen én klikken hoeft ook niet. Dat komt door de aanraaktechnologie die erin zit. Technologie die we al heel lang kennen. In 1982 waren er al computers die een touchpad hadden, hoewel het toen nog een extra was aan de rechterkant van het toetsenbord. 

De eerste laptops met touchpad

Laptops waren echter een stuk later met touchpad. De Psion-serie in 1989 was de eerste laptop die waren voorzien van zo’n aanraakvlak. In de jaren ‘90 werden touchpads veel meer een standaard in laptops. De eerste Asus laptop, ASUS P6300 had ook meteen al een touchpad, hoewel die toen nog erg klein was. De twee ‘muisknoppen’ zaten eronder en de touchpad kon dus nog wel wat evolutie gebruiken.

Leuk detail: er was in die tijd nog heel veel discussie over hoe zo’n ‘ding’ nou genoemd moest worden: glidepoint, glidepad, trackpad, touch sensitive input, ga zo maar door. Uiteindelijk is het toch touchpad geworden, mede omdat het steeds meer een subtiel rechthoekje werd die in de laptop was verzonken en je niet alleen maar met je handen er overheen glijdt. Je gebruikt het ook om dingen aan te klikken. 

De touchpad doorontwikkeld

Dat kwam er ook, want in de eerste laptop met een ingebouwde webcam, de Asus W5A, zag je in 2005 dat de knoppen steeds subtieler in de laptop werden gezonken en iets dichterbij het aanraakgedeelte kwamen te liggen. Zo is de touchpad steeds verder doorontwikkeld, tot het nu slechts een vierkant is die bol staat van de technologie om elke aanraking te registreren en tegelijkertijd zo natuurlijk mogelijk aan te voelen.

Nu staan we aan de rand van een nieuwe evolutie van de touchpad, want in bijvoorbeeld de nieuwe Zenbooks zie je een touchpad dat veel meer is dan het ooit is geweest. Het heet een ScreenPadTM en wordt vaak vergeleken met een smartphone: de touchpad is namelijk nu ook een scherm. Je kunt er bijvoorbeeld allemaal apps op weergeven zoals je dat ook op je smartphone ziet, waarbij je dan gemakkelijk kunt kiezen wat je even snel wil openen. Of als je muziek luistert, dan hoef je je vinger maar te leggen op de afspeelbalk en je skipt zo door naar dat ene mooie stukje.

Wat dit onder andere zo revolutionair maakt, dat is dat creatievelingen er ook veel meer mee kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een soort mini-versie van een tekenprogramma op het touchpad weergeven, waarbij je deze voormalige muis kunt gebruiken als een soort tekenpad. Je kunt zo makkelijk een andere kleur kiezen en beginnen met tekenen, waarbij je veel directer ziet wat je doet, omdat de touchpad een touchscreenpad is met directe feedback. 

Er is zelfs al innovatie binnen ScreenPadTM . Zo hebben Asus UX580 en UX480 een ScreenPadTM op de plek waar je hem ook zou verwachten: onder je toetsenbord, waar je ook je touchpad hebt. Er is echter ook een iets grotere en doorontwikkelde ScreenPadTM 2.0 die je kunt vinden in de Vivobook S en Zenbook. Wil je echter zo’n mooie grote ScreenPadTM die ook daadwerkelijk de helft van de onderkant van je laptop beslaat, dan raden we je aan te kijken naar een Zenbook Pro Duo en Zenbook Duo.

Een mini-smartphone

Kortom, die touchpad die eerder vooral dienst deed als extra voor als je even geen muis tot je beschikking had, is nu uitgegroeid tot iets dat steeds meer andere functies overneemt. Het toffe is dat hij kan meedenken in waar je op dat moment mee bezig bent. Of je nou een app wil selecteren, je handtekening wil zetten of iets anders: er zijn veel mogelijkheden om dat kleine extra schermpje in je laptop te gebruiken. Of op een desktop, want het zou ons niets verbazen als we dit binnenkort ook in losse toetsenborden zullen zien. Ditmaal is de laptop eerst.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.