Click and Gro

Click & Grow review: ideale manier om kruiden en groenten te kweken

Op IFA hebben we veel binnentuintjes gezien, maar één tuin is wel de ‘mother of all’ binnentuintjes: Click & Grow. Na een enorm succesvolle Kickstarter-campagne is het slimme tuintje nu een begrip. TechGirl Laura Jenny probeerde het uit.

Ik heb het vaak geprobeerd. De zaadjes die ik gratis kreeg bij de plaatselijke supermarkt te gebruiken om bloemen, kruiden of zelfs fruit te kweken. Er zat zelfs een uitleg én aarde bij! Mijn enige conclusie is dat ik zou verhongeren als ik van eigen kweek uit moest gaan. Op internet en techbeurzen zag ik steeds meer slimme tuintjes verschijnen. Ik dacht: zou dat misschien een optie zijn voor deze vrouw met tikvingers, geen groene vingers?

Click and Gro quote

Click & Grow

Click & Grow is een slimme tuin zoals eigenlijk alle andere slimme tuinen inmiddels ook werken. Je kunt pods kopen met aarde en daarin zaadjes. Die zet je in een van de 9 gaatjes in je ‘tuin’. Je vult het reservoir met water en het apparaat doet de rest (nadat je de stekker in het stopcontact hebt gestoken). Je hebt er in ieder geval een extra lampje bij. Stel in de app in wanneer het licht aan moet gaan en wanneer weer uit. Dat voert de binnentuin braaf uit. Het is vrij veel uren op een dag. De kans is daarom groot dat wanneer je beneden komt, je hele kamer al verlicht is door je binnentuintje. Er wordt gebruikgemaakt van ledlicht en infraroodlicht, waardoor de planten ook als ze voortdurend binnen staan toch enorm gelukkig zijn. Dat is wel iets om rekening mee te houden: woon je in een studio, dan heb je dus een extra lichtbundel in huis die niet echt rekening houdt met je slaapritme.

In de app kun je aangeven welke planten je hebt geplant. De app stuurt je meldingen op je basis van de plantinformatie. En de informatie van wanneer ze geplant zijn. Dan roept hij bijvoorbeeld dat je bascilicum er helemaal klaar voor is om lekker geplukt te worden. Daarbij krijg je nog wat tips over hoe je dat het beste kunt doen. Erg leuk en de app ziet er net zo clean en wit uit als het tuintje zelf. Echt wit, want die pods zijn zo gemaakt dat je niet overal tuinaarde rondstrooit. Ideaal. Hoewel je als je de planten net hebt geplant denkt: oh, dit gaat nog zo lang duren, heb je voor je het weet toch al wat stengels die boven de grond uitkomen. 

Click and Gro box

Zelf groenten kweken

Ik heb in ieder geval de hele zomer bascilicum tot mijn beschikking gehad en sla. Ik had ook tomaten, maar die nemen toch wat meer tijd in beslag om uit te groeien tot die lekkere rode dingen die we graag eten. Daar is de app ook heel eerlijk in. Wel moet je zorgen dat je regelmatig checkt of het waterreservoir moet worden bijgevuld. Hier had ik graag een slimme oplossing voor willen hebben. Als hij toch op het internet is aangesloten via een app, waarom dan niet een sensor erin stoppen? Een waarmee je mensen op de hoogte kunt stellen dat ze hun planten laten verhongeren?

MobileMobile

In ieder geval zorgen de planten er nu voor dat ik zelf niet meer hoef te verhongeren. Het voordeel van de slimme tuin is namelijk niet alleen dat het dankzij het licht goed groeit. Het is ook nog eens vrij van viezigheid uit de tuin, piesende katten en insecten. Hierdoor kun je zo een blaadje plukken en lekker oppeuzelen. Ik heb in ieder geval aanzienlijk meer salade caprese gegeten door de nieuwe tuin. Het enige nadeel is wel dat je er echt pods voor moet kopen. Ik wil nog uitzoeken of het mogelijk is om zelf iets te maken, maar daarover kom ik waarschijnlijk in de winter bij je terug. Wel kun je een pod kopen waar je dan uiteindelijk zelf zaadjes in kunt doen. Maar of je ook zelf met tuinaarde aan de slag kan, is me nog niet duidelijk. Het is in ieder geval is iets wat ik zelf wil uitproberen. Ik ga er echter niet vanuit dat het lukt, want ik blijf toch echt die tikvingers hebben.

Pods

Click & Grow kost 75 euro voor een tuintje van 3 pods. Voor een tuintje waarin 9 pods kunnen betaal je 172 euro. De pods kosten 7,50 euro voor drie stuks. Je kunt er grappige dingen mee maken, zoals bloemen voor in een vaas (of als lastminute verjaardagscadeau), chilipepers voor een extra pittig diner, munt voor bijvoorbeeld muntthee en catnip om je katten mee te drogeren. Er is veel keuze en dat maakt dit ook zo’n aantrekkelijk systeem: je wil elke keer weer iets anders proberen. Hhoewel je dan wel je huidige pods moet ompotten, want die gaan vrij lang mee.

Click and Gro sla
Click and Gro
Pluspunten
Werkt echt
Handig extra licht in je huis
Onbespoten eten
Er blijft veel te oogsten
Minder positief
Het is niet enorm goedkoop
Lichtbundel in de kamer kan vervelend zijn
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.