Bosch slim tuintje

Dr. TechGirl: Je kunt niet om deze trend heen: slimme binnentuintjes

Doktoren spijkeren hun kennis bij door regelmatig naar congressen te gaan om meer te leren over hun vak. Zo ook Dr. TechGirl, die afreisde naar IFA in Berlijn om het fijne te weten te komen over binnentuinen. De slimme kruidentuin voor op de keukentafel is niet meer weg te denken, maar welke zijn er allemaal?

De binnentuin: het klinkt als een gigantisch perceel aarde in je woonkamer, maar dat is het niet. Het is een soort microtuintje en een doorontwikkeling van een gewone plantenpot. Dankzij verschillende soorten licht en een handig bewateringssysteem dat je gebruikt in combinatie met pods met aarde en zaadjes kun je gewoon binnen een flinke basilicumplant laten groeien, of bijvoorbeeld lekker sla. Er is veel keuze in kruiden en planten en dat maakt het zo’n aantrekkelijk concept.

Slimme binnentuintjes

Komt het omdat ze door hun groene weelderigheid nu eenmaal extra opvallen, of waren er echt meer binnentuintjes dan ooit op de technologiebeurs IFA? Ze bleven in ieder geval onze blik vangen en we hebben dan ook veel verschillende merken met een eigen binnentuin zien komen. De dokter gaat bij een aantal grote namen langs. In ieder geval is het goed om te weten dat binnentuinen allemaal redelijk op hetzelfde prijspunt zitten. Vaak is de prijs tussen de 120 en 200 euro voor de ‘bak’ (inclusief de lampen), waarbij je dan voor 6 tot 15 euro pods kunt kopen, een soort capsules met aarde en zaadjes.

Berlin Greens heeft de GreenBox, een slimme binnentuin waarin je acht plantjes tegelijk kunt laten groeien. Het is echt een Berlijns product: een beetje back to basics, dus geen hoogstaande designs maar meer een soort kistjesidee. Dat moet natuurlijk maar net in je interieur passen, maar zeker als je houdt van tuintjes waarin de natuur zijn gang kan gaan, dan is dit de binnentuin voor jou.

Pret A Pousser is een Frans merk dat we hebben gespot op IFA. Dit is juist een merk dat enorm van het design is, met mooi vormgegeven potjes in charmante, aardse kleuren. Ook hier wordt gewerkt met pods, alleen heb je hier wat meer keuze in hoe groot je tuin moet worden: je kunt kleine potjes kiezen, maar ook wat grotere exemplaren. 

Veel groen op IFA

Pininforino is een merk dat normaliter heel andere dingen maakt dan slimme tuintjes, maar het heeft zich toch aan dit concept gewaagd met La Grangette. Het merk zet vooral in op de perfecte bewatering van de planten, maar heeft ook een volwaardige kast gemaakt die je dan in huis kunt zetten waarin je zo’n beetje alle denkbare kruiden kunt laten groeien. Het is nog in de startupfase. Het is dus nog afwachten wanneer die toffe tuin ook echt verkrijgbaar is.

Hexagro is een slimme tuin die herkenbaar is aan zijn zeskantige vorm waarin je kruiden kunt zetten. De plantjes krijgen een soort discogevoel, want de lampen met licht wisselen elkaar af voor een perfecte groei van je kruiden. Enorm charmant en makkelijk uit te breiden. De tuin is heel herkenbaar door zijn bijzondere vorm. 

Bosch Smartgrow is de slimme binnentuin van Bosch en die is er in verschillende formaten. De slimme moestuinbak geeft de perfecte hoeveelheid water aan je planten, waardoor je ook voor dit tuintje geen groene vingers nodig hebt om toch lekkere groenten en kruiden te laten groeien. Deze is wel nu al beschikbaar. Dat geldt niet voor die van LG, die Tiiun maakte. Hij stond wel op IFA, maar hij is nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Jammer, want het is een heel charmant, klein tuintje waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt.

Click & Grow

Ten slotte is er ook Click & Grow, wat op dit moment de bekendste organisatie achter slimme tuintjes is. Na een succesvolle kickstarter-campagne is dit één van de grootste bedrijven in slimme tuintjes voor binnen. Op dit moment wordt die door ons gereviewd, dus houdt TechGirl in de gaten als je meer wil weten over dit slimme systeem voor mensen zonder groene vingers.

Zo zie je maar: keuze genoeg in slimme tuintjes en waarschijnlijk komt daar nog vanalles bij. We zijn benieuwd wat we straks allemaal kunnen laten groeien, naast de usual suspects als bascilicum, sla en munt. Wordt vervolgd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.