Charlotte Blancke

Charlotte Blancke won James Dyson Award 2022: ‘Zo’n koude infuuspaal, dat kan beter’

Ze was een van de drie internationale winnaars van de James Dyson Award 2022: de Belgische Charlotte Blancke. Ze ontwikkelde een apparaat dat een probleem oplost waar ze zelf niets mee te maken heeft: puur om mensen te helpen. Hoogste tijd om deze potentiële TechGirl van de Maand aan de tand te voelen over haar uitvinding ivvy.

Wat ivvy precies is, dat kan Charlotte het beste zelf vertellen. “Mede door corona zijn steeds meer behandelingen verplaatst van ziekenhuis naar huis. Maar zo’n koude infuuspaal in huis… Vanuit emotioneel standpunt gezien hoort een huis warm te zijn in plaats van dat je met die paal een ziekenhuissfeer in huis haalt. Daarnaast geeft het ook veel problemen omdat ze achter een tapijt blijven hangen en je er niet erg makkelijk de trap mee opkomt. Ik vond het gek dat dat zo werkt en ben toen aan mijn idee gaan werken.”

ivvy

Daarnaast is er nog een probleem, namelijk het gebrek aan informatie. “Een thuisverpleegkundige koppelt het infuus aan en zegt: ‘ik kom over vijf uur terug’. Echter gebruiken ze vaak door de ingewikkeldheid en vele knopjes geen pomp en gaan patiënten dan staren naar de zak. Er is geen feedback als het te traag doorstroomt en als dat wel het geval is en de thuisverpleegkundige komt na vijf uur, dan had de verpleegkundige beter later kunnen komen en nog andere patiënten kunnen helpen. Bovendien is de onzekerheid of het goed gaat voor patiënten ook niet zo fijn: het is toch een vrij intense behandeling.”

Dat kon wel een goede oplossing gebruiken en daar komt Charlotte nu mee op de proppen. “ivvy is een totaaloplossing. De infuuspaal is weg, want het is een hoes met een pomp. De hoes is subtieler, zachter en ook huiselijker dan een paal. Het maakt de patiënt ook mobieler in huis. Wil je er niet mee rondlopen, dan kun je het ook naast je neerleggen. De pomp is heel eenvoudig gemaakt, zonder te veel knopjes.”

Er zit ook een ledstrip op die de doorstroom weerspiegelt. Zo kan een patiënt zien dat hij bijvoorbeeld op de helft van zijn behandeling zit. “Daarnaast krijgt de verpleegkundige een berichtje op de iPad wanneer er een probleem is, of wanneer er even een pauze is ingelast zodat hij of zij weet dat er eventueel eerst nog een andere patiënt kan worden geholpen.”

Productontwikkelaar

Charlotte deed het voor haar thesis. Inmiddels is ze net afgestudeerd als Productontwikkelaar aan de universiteit van Antwerpen. “Ik was niet echt altijd bezig met tech: ik ben meer creatief. Ik ben tijdens mijn studie technologie veel leuker gaan vinden. Het gebruikersaspect vooral. Ik heb alles zelf geprogrammeerd en het model uitgetekend in CAD, maar ik heb het prototype dat er nu is kunnen maken dankzij hulp van mijn promotor en mensen van mijn universiteit.”

Een geweldige uitvinding, dat zagen ook de experts van de James Dyson Award. “Ik heb mijn project zelf ingestuurd op de website. Op de universiteit wezen ze studenten waarvan hun thesissen goed pasten op de wedstrijd. Ik probeerde het gewoon, maar had nooit verwacht te winnen. In eerste instantie werd ik de nationale winnaar, toen moest ik nog een keer pitchen en ging ik door naar de selectie en voor ik het wist zat ik in een online call met James Dyson himself bij.” Uiteindelijk won Charlotte de runner-upprijs, die onder andere 5.800 euro inhoudt (nadat ze al 5.800 euro had gewonnen door binnen haar land te winnen). 

Dat is echter niet het enige. Ze heeft namelijk ook heel veel aandacht verworven met dit project. “Er heeft een bedrijf contact opgenomen en daarmee wil ik nog gaan zitten voor de mogelijkheden om ivvy eventueel verder te brengen. Ik moet ook even aan alle aandacht wennen. Ik vind het leuk om te zien dat mensen heel positief zijn.” Dik verdiend natuurlijk, al die aandacht, want er kunnen heel veel mensen bij gebaat zijn. Uiteindelijk ontstond het idee overigens niet uit het niets: Charlotte zocht een thesis-onderwerp en het medische sprak haar aan. 

Charlotte Blancke

Charlotte: “Het medische sprak me aan. Een collega van mijn moeder heeft een kindje met thuisbehandeling en die collega zei tegen mijn moeder dat het allemaal zo luid en lelijk was. Ze hadden een kapstok van IKEA maar ingezet als infuuspaal. Ik vond dat een heel interessant probleem.” Logisch dus dat deze ondernemende student hard aan de slag ging om een oplossing te bedenken. Ze had dat als kind ook al, die wens om de wereld beter te maken. “Ik zou graag meer projecten willen doen waarmee ik echt het leven van een doelgroep comfortabeler kan maken.”

De wereld van productontwikkeling is niet per se een mannenwereld. “Het aantal vrouwen en mannen is eigenlijk wel goed verdeeld.” Mocht jij zelf ook een fantastische uitvinding hebben gedaan, houd dan de James Dyson Award in de gaten, want die kunnen je verder op weg helpen.

Charlotte Blancke is in de running om TechGirl van de Maand te zijn. Stem eind deze maand op haar in ons stemformulier, dat apart op TechGirl verschijnt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.