Samsung ecosysteem

Biedt het Samsung ecosysteem meerwaarde? Galaxy S23 Ultra en Galaxy Book Pro 360 getest

Samsung biedt een breed pallet van apparaten, waaronder de Samsung Galaxy S23 Ultra en de Galaxy Book3 Pro 360. Voor Windows-gebruikers zou dit een goed alternatief moeten zijn voor het Apple ecosysteem, maar hoe verhoudt het Samsung ecosysteem zich tot zijn grote concurrent? Kunnen we het echt op die manier vergelijken met het Apple ecosysteem? Of is dat ‘Apples met peren’ vergelijken? Redacteur Arne onderzocht het voor je in dit artikel. 

Met de Galaxy S23 Ultra richt Samsung zich voornamelijk op de fotografie-liefhebber, de Galaxy Book Pro 360 is een hybride laptop die zowel als laptop als tablet gebruikt kan worden. Ik zal kijken naar wat deze apparaten te bieden hebben en of ze samen inderdaad een meerwaarde vormen binnen het Samsung ecosysteem.

Foto’s maken en delen

TechGirl Anke schreef al eerder een review over de Samsung Galaxy S23 Ultra, en ook ik heb deze smartphone van Samsung geprobeerd. Het eerste wat mij opviel, was dat ik de smartphone erg groot en hoekig vond. De smartphone heeft namelijk een 6.8 inch scherm (163,4 x 78,1 x 8,9 millimeter) en hierdoor past hij niet in elke broekzak. Nog even over het scherm zelf: die vind ik echt top. De schermresolutie is namelijk 3088 x 1440 pixels en hierdoor is er een hoog contrast; dit merk je vooral door de heldere en mooie kleuren. 

Ondanks het hoekige design van de smartphone, vind ik de smartphone wel erg modern overkomen. Dit komt vooral door het aantal lenzen, dit zijn er namelijk vijf. Het komt wat futuristisch over. Voor dit aantal lenzen mag je wel wat verwachten op het gebied van fotografie. En dat is ook zeker zo, maar in vergelijking met de Galaxy S22 Ultra ga je er maar een stukje op vooruit. Overdag kun je met deze smartphone details heel goed vastleggen en ook van een redelijk grote afstand. Waar Samsung zich écht op focust bij deze telefoon is ‘Nightography’. Mocht je hier nou meer over willen weten lees dan ons artikel: 5 trucs voor de beste fotografie met de Samsung Galaxy S23

Zoals de meeste Samsung-gebruikers al weten maakt Samsung gebruik van ‘Quick Share’. Even in het kort: dit kun je vergelijken als AirDrop (voor Apple), maar dan voor Samsung apparaten. Bij Samsung is dit een app op je smartphone, laptop of tablet. In deze review maak ik gebruik van de Samsung Galaxy S23 Ultra en de Galaxy Book3 Pro 360. Door op beide apparaten in te loggen op mijn Samsung-account kan ik foto’s, bestanden en video’s met elkaar delen. Dit werkt eigenlijk best soepel. Ter vergelijking met AirDrop: je kunt bij Samsung bestanden delen met vijf vrienden tegelijk, bij AirDrop kan dat maar met één persoon tegelijk. Ik ben zelf gewend aan AirDrop en hierdoor merkte ik wel, dat het delen van video’s en bestanden een stukje langer duurde. Ondanks dat, is en blijft het een makkelijke manier om je foto’s, bestanden en video’s te delen met Samsungapparaten.  

De voor- en nadelen van de Samsung Galaxy Book3 360

De Samsung Galaxy Book3 Pro 360 is een 16 inch 2-in-1 laptop. Ondanks het 16 inch scherm met een diagonale diameter van 40,64 cm is de laptop erg dun. Het scherm van de laptop heeft touchscreen en kun je omvouwen, hierdoor is het ook een tablet (wel een beetje groot). Het AMOLED-scherm (2880 x 1440 pixels) heeft een scherp contrast, net zoals de smartphone. Ook dit merk je vooral de kleuren, die komen mooi naar voren. Helaas reflecteert het snel en ontstaan er snel vingerafdrukken op het scherm. 

De speakers van de laptop zijn erg goed en klinken helder. Ik heb zelf veel muziek geluisterd via Spotify en Netflix gekeken. De speakers zijn vooral goed en helder omdat, ongeacht hoe hard ik het geluid ook zette, de geluidskwaliteit constant bleef. Voor Spotify merkte ik dat de Bass en het stereo-geluid erg goed was, bij veel laptops klinkt dit vaak een beetje blikkerig. De laptop is te koop voor een prijs van €2299, hier is die natuurlijk te duur voor om er alleen Spotify en Netflix voor te gebruiken. 

Maar goed, ik heb de laptop niet alleen uitgeprobeerd door muziek te luisteren en films te kijken. Ik ben ook veel bezig geweest met het schrijven van artikelen, online meetings bijwonen en het bewerken van foto’s op de laptop. Het bewerken van de foto’s op de laptop is eigenlijk hetzelfde als ieder andere Windows laptop, hier zijn geen nieuwe toevoegingen helaas. Hier kwam na ongeveer 8 uur de batterijduur bij kijken. De batterijduur is prima, maar niet helemaal wat ik had verwacht voor zo’n dure laptop. Voor normaal gebruik kan die prima de hele dag mee, maar ga je de laptop wat intensiever gebruiken, dus denk dan aan veel programma’s downloaden en video’s bewerken, dan heb je toch al vrij snel een adapter nodig om de laptop op te laden. De laptop heeft wel veel aansluitingen, waaronder twee usb-c-poorten met Thunderbolt 4, één usb-a-poort, een hdmi-poort. Erg handig zo heb je niet overal maar weer een extra kabeltje voor nodig.

Conclusie

Het Samsung Galaxy-ecosysteem, vertegenwoordigd door de Galaxy S23 Ultra en de Galaxy Book3 Pro 360, biedt zeker een meerwaarde voor gebruikers die op zoek zijn naar een goede connectie tussen verschillende apparaten. Met de Galaxy S23 Ultra richt Samsung zich op fotografie-liefhebbers, terwijl de Galaxy Book Pro 360 een veelzijdige 2-in-1 laptop is.

Wat betreft fotografie presteert de Galaxy S23 Ultra goed, met een hoog contrast scherm, heldere kleuren. Het delen van foto’s en bestanden tussen Samsung-apparaten via “Quick Share” verloopt soepel, hoewel het misschien iets langzamer is in vergelijking met AirDrop.

De Galaxy Book3 Pro 360 biedt een groot touchscreen, een scherp contrast en goede kleurweergave, maar het scherm kan reflecties veroorzaken en vingerafdrukken aantrekken. De speakers van de laptop leveren een indrukwekkende geluidskwaliteit, waarbij de audio constant blijft, zelfs bij hogere volumes. De batterijduur is redelijk voor normaal gebruik, maar kan tekortschieten bij intensiever gebruik. De vele aansluitingen zijn handig en verminderen de behoefte aan extra kabels.

Het Samsung ecosysteem biedt dus zeker voordelen, vooral voor gebruikers die waarde hechten aan connectie tussen een smartphone en laptop en geavanceerde functies. Hoewel het niet direct vergelijkbaar is met het Apple-ecosysteem, is het zeker een prima alternatief voor Windows-gebruikers, dit zal altijd wel even wennen zijn als je gewend bent aan het ecosysteem van Apple. 

Samsung ecosysteem
Pluspunten
Schermen hoog contrast
Soepel content delen
Vele aansluitingen Galaxy Book Pro 360
Fotografie van Galaxy S23 Ultra
2-in-1 laptop met touchscreen
Minder positief
Batterijduur Galaxy Book Pro 360
Reflecties en vingerafdrukken Galaxy Book Pro 360
Duur en duur
7.9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.