Samsung Galaxy Ultra

Is de Samsung Galaxy S23 Ultra een betere koop dan de S22 Ultra? (Review)

Leuk! Samsung heeft weer een nieuw renpaard op stal: de Samsung Galaxy S23 Ultra. Hun nieuwste smartphone wordt gepresenteerd als de beste Android telefoon van dit moment. Maar… is dat het ook? En, wat is eigenlijk het verschil met zijn voorganger? TechGirl Anke testte het tijdens een reisje naar Noorwegen en deelt haar conclusies in dit artikel.

Verschillen op papier zijn klein

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de verschillen op papier zijn klein. De Samsung Galaxy S23 Ultra en de S22 Ultra lijken in veel opzichten op elkaar, maar is dat schijn die bedriegt? Daar lees je zo meer over, laten we eerst wat specificaties met elkaar vergelijken:

Specificaties Samsung Galaxy S23 Ultra vs. Galaxy S22 Ultra

Galaxy S23 UltraGalaxy S22 Ultra
Beeldscherm6,8 inch QHD AMOLED6,8 inch QHD AMOLED
Refresh rate120Hz adaptive120Hz adaptive
Camera’s achterzijde200MP primair (f/1.7), 12MP ultra groothoek (f/2.2), 10MP 3x telelens (f/2.4), 10MP 10x telelens (f/4.9)108MP primair (f/2.2), 12MP ultra groothoek f/2.2), 10MP 3x telelens (f/2.4), 10MP (f/2.4), 10x telelens (f/4.9)
Camera voorzijde12MP (f/2.2)40MP (f/2.2)
ProcessorSnapdragon 8 Gen 2 for GalaxySnapdragon 8 Gen 1
RAM8GB/12GB8GB/12GB
Opslagruimte256GB, 512GB, 1TB128GB, 256GB, 512GB, 1TB
Batterij5,000 mAh5,000 mAh
Grootte163,4 x 78,1 x 8,9mm 163,3 x 77,9 x 8,9mm
Gewicht233 gram228 gram
PrijsBij Bol gezien vanaf €1299,-Bij Bol gezien vanaf €999,95

Camera moet het verschil maken

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, zijn er her en der wel wat verschillen te benoemen, maar zie je de grootste verandering toch in de camera, en ook de processor. Ik zal even wat vakantiekiekjes met elkaar vergelijken om de camerakunsten te demonstreren.

Fotograferen van het Noorderlicht

De Samsung Galaxy Ultra telefoons worden in de markt gezet als exemplaren die zeer begaafd zijn om in het donker foto’s mee te maken. In een land waar het van 15 uur tot 10 uur donker kan zijn, kun je dit ultiem testen natuurlijk. En toch… de reden waarom ik naar Noorwegen kwam, kon de Galaxy S23 Ultra niet goed vastleggen. Het Noorderlicht en de sterren in de lucht zijn wazig op de foto, haast dubbel weergegeven. Dit zie je vooral duidelijk als je je concentreert op de sterren.

Misschien moet ik het wijten aan mijzelf, en had ik moeten spelen met de instellingen, dat zit er echt wel in. Of misschien heet Samsung’s laatste software update dit inmiddels wel opgelost. Gek genoeg presteert de S22 Ultra beter in deze test dan zijn nieuwe broer. Hieronder een vergelijking, met op links de S22- en op rechts de S23 Ultra.

Het valt op dat de S22 Ultra enorm zijn best doet om veel kleurcorrectie toe te passen; het lijkt bijna alsof er tijdens daglicht gefotografeerd werd. Het tegendeel is natuurlijk waar. En ook bij de S22 zie je helaas ook ‘dubbele’ sterren. Mogelijk veroorzaakt door een te lange sluitertijd.

Over het algemeen ben ik vrij genuanceerd als ik mijn voorkeur voor Android telefoons of voor iPhones moet uitspreken, maar als ik het specifiek heb over het vastleggen van het Noorderlicht, dan moet ik toch eerlijk zijn, en was ik erg blij dat ik ook mijn iPhone 14 Pro Max bij me had. Die legde de situatie het meest natuurgetrouw vast en ook scherp. Ook dat laat ik graag even zien aan de hand van de foto hier onder. Links het iPhone-beeld, op rechts de S22 Ultra.

Fotograferen in het donker (Nightography)

Okay, misschien niet zo’n goed fotografie-begin voor de Galaxy S23 Ultra. Kan gebeuren, en het Noorderlicht beweegt in een donkere lucht. Lastig om zoiets vast te leggen. Ik gaf het een herkansing door andere dingen in het donker vast te leggen. Twee voorbeelden zie je hieronder, waarbij ik de output van de Galaxy S22 Ultra op links heb gezet en op rechts zie je wat Samsung’s nieuwste smartphone ervan maakt.

Zoals je ziet, doet de Samsung Galaxy S23 Ultra het super goed in het donker. Ten opzichte van de S22 Ultra zie je veel meer detail in het beeld. Vooral bij de gele huisjes zie je veel meer detail bij de afbeelding rechts. In de foto van de S23 Ultra zie je zelfs de planken goed terug in het gele huisje. De afbeelding links laat dat niet tot nauwelijks zien. De S23 Ultra doet hier wel iets met de kleurcorrectie lijkt, maar in deze gevallen vind ik dat niet storend.

Fotograferen bij daglicht (soort van)

Ten slotte: je zult ook vaak genoeg foto’s maken in het daglicht. Hoe presteert de telefoon in dat geval? Wederom een vergelijking met de S22 Ultra:

Op links de S22 Ultra, op rechts de S23 Ultra. Je ziet direct dat de sneeuw op rechts een stuk ‘blauwer’ is. De linker foto lijkt haast wel grijze sneeuw te hebben in vergelijking met rechts. Rechts is eigenlijk iéts te blauw, maar benadert de daadwerkelijke situatie wel beter dan de linker foto. Het was namelijk ook een hele grauwe dag, tegen het blauwe uur aan. Dus op zich is het ook niet verrassend dat de telefoon met zo’n resultaat komt. Én, ook niet onbelangrijk: de S23 Ultra toont meer detail. Ook aan de andere kant van het Fjord zie je meer bij de nieuwe Samsung telg, dan bij zijn voorganger.

De performance

Dan nu de kracht van de Samsung Galaxy S23 Ultra. De komst van de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy-processor schept verwachtingen. Want als het ‘speciaal voor Galaxy’ wordt uitgebracht, moet het wel heel veel meerwaarde bieden toch?

Nou… de telefoon is inderdaad krachtiger en ook wel wat sneller dan zijn voorganger. Ik heb het hier niet over het verschil tussen een Ferrari en een Peugeot 205, zo enorm is het niet. Maar de Galaxy S23 Ultra lijkt alledaagse klusjes wat makkelijker te doen, met wat meer schwung. De S22 Ultra werd ook wat sneller warm tijdens het gamen en fotograferen: een teken dat het hard moet werken om zijn taak uit te voeren.

Eerlijk: bij TechGirl testen we smartphones niet met meetapparatuur, we kijken naar gebruiksgemak en schrijven over onze ervaring. Wil je exact weten wat de performance doet en ook ten opzichte van de concurrentie? Check dan Tweakers even.

Snelheid verhogen S22 Ultra & S23 Ultra

Je kunt de snelheid van de S22 Ultra en S23 Ultra verhogen door de developersmodus in te schakelen. Hier verschijnt binnenkort een TikTok video van op @techgirlnl. We voegen die video ook even toe aan dit artikel, zodra het live staat.

Let op: de snelheid verhogen van je smartphone kan (flinke) invloed hebben op de batterij- en levensduur van je telefoon. Doe dit dus niet ‘zomaar voor de lol’.

Batterij

Een mooie verrassing tijdens het testen van de twee Ultra telefoons: nummer 23 is op papier dan wel even sterk als de S22 Ultra, maar houdt het een stuk beter vol tijdens de dag. Ik heb een paar dagen lang precies dezelfde activiteiten uitgevoerd op beide smartphones, op dezelfde tijdstippen en onder dezelfde (weers-)omstandigheden en de Galaxy S23 Ultra hield telkens 15 tot 20% meer batterij over dan zijn voorganger. Beide toestellen hebben een batterij van 5000 mAh, wat sowieso al geen kattenpis is, maar de S23 Ultra is absoluut de betere van de twee qua batterij!

Samsung Galaxy S23 Ultra – het design

Het design van deze Android telefoon is prachtig, en hoe kan dat ook anders: ik vond de S22 Ultra ook al zo mooi. De smartphones zijn niet goed van elkaar te onderscheiden: tijdens het testen is het meermaals voorgekomen dat ik echt even moest nadenken welk toestel ik precies in handen had.

Don’t you worry. Het formaat van de telefoons verraad het niet snel, maar wie even kijkt naar de camera’s om de achterzijde, weet direct om welk toestel het gaat. De S23 Ultra heeft namelijk wat grotere camera’s aan de achterzijde, met ook een iets dikker randje er omheen.

De echte kenner ziet wellicht ook het minieme verschil in formaat, dat de knoppen aan de zijkant net op een andere hoogte zitten, en meer. Maar hey… een eeneiige tweeling kent soms meer verschillen in uiterlijk 😉

Conclusie

Kortom… moet je deze telefoon nou kopen, of niet? Vooropgesteld staat: het is een fantastische telefoon met veel detail in zijn fotografie. Ja, het is ook een vreselijk dure telefoon (prijzen vanaf 1299 euro), maar wie echt op zoek is naar een premium Android telefoon, heeft aan deze Galaxy S23 Ultra een hele goede koop. Disclaimer voor wie momenteel de S22 Ultra heeft en twijfelt of een overstap handig is… Daarop is mijn antwoord ‘nee, niet doen’. De S23 is wel degelijk beter, maar ook niet zo enorm. En om daar nou zo diep voor in de buidel te tasten…? Nehhh.

Samsung Galaxy Ultra
Pluspunten
Krachtige telefoon
Energiebesparende maatregelen
(Bijna altijd) goede fotografie
Minder positief
Duur, duur, duur
Te kleine upgrade voor wie de S22 Ultra al heeft
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.