Asus Zenfone 3 Review – prima smartphone maar irritante skin

Heb je 350 tot 400 euro over voor een telefoon? Let dan op. In deze Asus Zenfone 3 Review beschrijf ik waarom je de telefoon wel of juist niet zou moeten aanschaffen. Spoiler alert: deze beauty kan soms wat diva-gedrag vertonen.

Design

De Asus Zenfone 3 is een plaatje om te zien. Misschien net iets te groot om alle toetsen vanuit één hand te bedienen, maar dat mag de pret niet drukken. Voor de test heb ik een glimmend zwart toestel toegestuurd gekregen, maar hij is er ook in de varianten Moonlight White, Shimmer Gold en Sparkling Pink. Een echte damestelefoon met dat sierlijke design en shiny looks. Helaas wel vlekgevoelig. Je kunt daarnaast het homescreen ook helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Hiervoor biedt Asus een heleboel opties en smaken aan: je zou bijna overwhelmed worden!

De Zenfone verschilt qua fysieke buttons niet veel van andere Android toestellen: onderaan het scherm vind je drie touchscreens waarmee je kunt navigeren en aan de zijkant bevinden zich de volumeknop en on/off button. Niets geks tot dusver. Dan nu even speciale aandacht voor de vingerafdruksensor waarmee je de telefoon kunt ontgrendelen. Super handig, lekker snel en prima weggewerkt in het design. De camera daarentegen is een ander verhaal: die steekt gevaarlijk uit als een soort bobbel op de telefoon. Niet enorm storend, maar wel een klein stijldingetje. En ik vraag me af of dit ook invloed zal hebben op de lens. Heb je nu sneller krassen te pakken?

Bediening

De grote tegenvaller van deze smartphone vind ik de irritante skin die ze over het Android besturingssysteem hebben gegooid. Laat me het anders uitleggen: Android is Android niet meer. De fabrikant heeft ervoor gekozen het Android laagje zo aan te passen dat het uiterlijk opeens heel anders is. Ik had in het begin best moeite om mijn weg te vinden. Uiteindelijk lukt dat wel, maar dan zit je nog met van die vervelende voor-ingestelde apps van Asus… die je er niet af kunt krijgen. Zucht, ik snap niet waarom fabrikanten die keuzevrijheid inperken. Een grote reden waarom mijn eindcijfer voor dit toestel niet hoger ligt.

Camera

Asus zet flink in op de camerakwaliteit van de Zenfone 3. Groot gelijk hebben ze. Vooral selfies zijn de moeite waard, en ach… als ijdeltuit kan ik zo’n fotografeer-toestel goed waarderen. De frontcamera start lekker snel op, doet het boven verwachting goed en maakt (fijne) scherpe foto’s. Aan de achterzijde is de camera zelfs nog beter: daarmee kun je dan ook nog 4K video’s opnemen. In donkere omstandigheden worden je plaatjes al snel wat minder mooi, maar goed… dat is iets wat we bij veel telefoons terugzien. Zeker bij midrange smartphones zoals deze.

Geluidskwaliteit

Een telefoon koop je niet per definitie omdat je van hoogwaardige geluidskwaliteit genieten wilt. Toch roemt Asus zijn nieuwe telg om SonicMaster, high-res audio certificering en vele andere audio-snufjes die de muziekkwaliteit ten goede moeten komen. Zelfs tot 4x beter dan cd-kwaliteit! Nou durf ik dat te betwijfelen, want het geluid klinkt minder kleurrijk dan beloofd. Het is wél veel beter dan we uit andere smartphones horen, maar de grootse belofte wordt niet waargemaakt. Een prima geluid, maar geen cd-kwaliteit.

Batterij

Ik ben positief verrast over de accuduur van de Zenfone 3! Als zware smartphonegebruiker ben ik wel eens bang dat ik tussentijds moet opladen met reviewtoestellen. Bij dit Asus toestel was mijn angst ongegrond. Logisch eigenlijk ook, want op de verpakking staat dat de accucapiciteit zo’n 3000 mAh bedraagt. Ter vergelijking: dat is evenveel als de Samsung Galaxy S7 in huis heeft.

Prijs

Deze Asus smartphone heb je vanaf zo’n 349 euro. Bol.com verkoopt de Zenfone 3 onder andere in de 32GB versie. De 64GB variant kost 399 euro.

Conclusie

De Zenfone 3 doet wat ‘ie belooft: deze subtopper presteert niet heel veel slechter dan het high-end segment. Ja, ik erger me behoorlijk aan de Asus software die ze over Android heen hebben gegooid. Dat kan ik niet goedpraten. Maar los daarvan is dit eigenlijk een uitstekende smartphone. Het design, de camera, de batterij en de scherpe prijs: daarmee moet ik concluderen dat de fabrikant toch goed werk heeft geleverd. Een leuke concurrent voor de Huawei Nova!

Design
7.5
Bediening
5.5
Camera
8.3
Geluidskwaliteit
6.8
Batterij
8.3
Prijs
7.5
7.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.