front-end framework

Angular, React en Vue: welk front-end framework kies je?

Als front-end developer kom je op een gegeven moment voor een keuze te staan: in welk front-end framework ga je jezelf verdiepen? Dat frameworks handig zijn werd al duidelijk in ons vorige artikel ‘Front-end coderen leren’. 

In dit artikel kijken we, wederom met de developers van Competa IT, naar de vraag welk Javascript-framework je zou moeten kiezen als je jezelf wilt verdiepen in een front-end framework. Omdat deze keuze nogal smaakgevoelig is (en altijd zal blijven), gaan we in dit artikel nader in op drie populaire frameworks van het moment: Angular, React en Vue. Per front-end framework bespreken we kort de pros en cons. 

Angular

Angular is ontwikkeld door een intern team van Google. Er zijn onwijs veel ingebouwde features binnen Angular, waardoor het vaak een platform wordt genoemd in plaats van een framework. Het kan daarom overweldigend overkomen in het begin, maar je weet in ieder geval wel dat er voor (bijna) alles een oplossing is.

Is Angular moeilijk? Nou, je kunt wel stellen dat Angular vooral in het begin lastig kan zijn. Bovendien moet je ook TypeScript leren; een superset van JavaScript. Het is niet superingewikkeld als je JavaScript kent, maar je dient het wel te gebruiken. Ook moet je de ‘Angular-way-of-thinking’ leren.

React

React is ontwikkeld door een intern team van Facebook. In tegenstelling tot Angular is React minimalistischer van aard, met een focus op gebruikersinterfaces. Minder ingebouwde features dus. Daarom is React ook eerder een library (een verzameling van vooraf samengestelde code-bestanden) dan een framework. Dus mocht je features willen hebben die buiten de library liggen, dan zou je dit kunnen oplossen aan de hand van plug-ins vanuit de React-community.

Is React moeilijk? Ook React is vooral in het begin lastig, maar vergeleken met Angular is React misschien wel sneller onder de knie te krijgen. Er wordt JavaScript gebruikt met JSX (een combinatie van JavaScript en HTML). Het combineren van JavaScript en HTML kan, vooral in het begin, lastig zijn. Maar dit is een kwestie van wennen. Typescript is overigens niet nodig in React, maar je kunt het er wel in toepassen. Dit is niet het geval bij Angular, waar je alleen TypeScript kunt gebruiken.

Vue

Vue is niet ontwikkeld door een bedrijf, maar het is juist een ‘stand alone’ open source project dat is gebouwd door een team van ontwikkelaars. Waar Angular veel ingebouwde features heeft, en React juist niet, zit Vue er een beetje tussenin. Vue heeft meer features dan React maar minder dan Angular

Is Vue moeilijk? In tegenstelling tot React en Angular is Vue volgens velen relatief makkelijk aan te leren. Je hebt in Vue meestal geen complexe setup. Er wordt JavaScript gebruikt en dit wordt los van HTML gebruikt, dus je hebt niet de ‘complexiteit’ van JSX dat binnen React wordt gebruikt. Maar let goed op: het beginnen aan een framework is echt een grote stap dus ook bij Vue moet je dit absoluut niet onderschatten. 

Conclusie

Welk framework je ook kiest, ze zijn allemaal gericht op het bouwen van herbruikbare componenten waarmee je user interfaces creëert. Bovendien doen de prestaties van de genoemde front-end frameworks niet onder voor elkaar. Het zijn alledrie goede frameworks die actief onderhouden worden, snel werken en populair zijn. Wel is het zo dat Vue – van de drie – het minst populair genoemd kan worden. Dit komt grotendeels door het gegeven dat Vue het jongst is en niet wordt gecovered door een groot bedrijf zoals Google of Facebook. 

Onthoud tot slot ook dat de front-end framework-wereld groter is dan alleen Angular, React en Vue. Er zijn ook nog andere grote frameworks waar je je in kunt verdiepen dus bekijk van tevoren goed welke opties je hebt. Meer weten over Front-end of Back-end development? Bekijk ook eens www.competa.com.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.