Front end coderen Frameworks

Front-end coderen leren? Dit moet je weten over frameworks!

Eerder schreven de developers van Competa IT al een artikel over de route die je moet nemen als beginnende front-end developer. Hierin werd de basis (HTML, CSS en JavaScript) besproken die je als developer onder de knie moet hebben. De volgende stap is frameworks. Maar, wat zijn frameworks eigenlijk en welke afwegingen moet je maken bij de keuze voor een framework? In dit artikel geven we, wederom met de developers van Competa IT, antwoord op deze vragen.

Frameworks, wat zijn het?

Of je nu een software developer bent of niet, het is handig om te weten wat een framework is. Heel simpel geformuleerd: een framework (of raamwerk) is een omgeving die als basis dient voor je softwareoplossing. Het is een geheel van softwarecomponenten dat gebruikt kan worden bij het programmeren. 

Het idee erachter is dat het letterlijk om een afgebakend gebied gaat waar je als front-end developer in werkt. Zo bestaat ieder framework uit afspraken over bepaalde code-standaarden, de manier waarop componenten worden opgebouwd en welke bibliotheken er gebruikt worden. Ook worden er in veel gevallen een hoop basisfuncties meegeleverd. Sommige regels code, zoals ‘functions’, hoef je dan niet te schrijven. Denk hierbij aan de werking van een button of caching van een pagina. Voor elke programmeertaal bestaat er wel een framework. Maar je moet hierdoor wel rekening houden met ‘regels’ en standaarden binnen het framework. 

Metaforisch samengevat: zie een framework als een huis. De fundering en het geraamte staan er al. Je kunt de inrichting aanpakken, maar het geraamte moet intact blijven, dus het is niet de bedoeling dat je alle muren sloopt.

De voordelen van frameworks

Frameworks zijn zeer populair onder software en front-end developers. De voornaamste reden? Structuur en overzicht. Frameworks zijn (vooral) in teamverband handig door de universele ‘way of working’. Bovendien scheelt een framework tijd. Je hoeft het wiel namelijk niet telkens opnieuw uit te vinden. Bepaalde zaken worden immers afgehandeld door het framework zelf. En minder tijd is minder geld, dus ook kostentechnisch gezien zijn frameworks interessant. Er zijn nog talloze voordelen te noemen van frameworks, maar bovenstaande zijn -wat ons betreft- het belangrijkst. 

Als front-end developer kiezen voor een framework

Ben je een front-end developer, en sta je op het punt dat je frameworks wilt verkennen, maak dan de keuze voor één framework. Hier geldt dat het beter is om één ding goed te doen, dan drie dingen half. Het leren programmeren binnen een framework is intensief. Zeker als beginnende developer kan het je focus verstoren als je je op bijvoorbeeld zowel Angular als React stort. Maar, welke framework moet je dan kiezen?

De keuze voor het framework valt of staat in de eerste instantie bij de programmeertaal die je gebruikt. Kies een framework dat het dichts bij jouw gewenste programmeertaal ligt. Gebruik je JavaScript, dan kun je voor zowel Angular, React als Vue.js kiezen. Wat nu? Per framework kun je nagaan hoe het staat met populariteit. Hoe populairder, des te meer hulp, tutorials, extensies en updates je zult vinden. Althans, daar kun je vanuit gaan. Ga ook na hoe lang het framework als bestaat, en of er dus een bewezen track-record is qua functionaliteit en ondersteuning. Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar opties. Meestal geldt: ‘less is more’. Hoe meer opties, toeters en bellen, hoe lastiger het misschien kan worden.

Maar het belangrijkste bij de keuze voor een framework: het moet vooral passen bij de oplossing die je wilt bouwen. 

Het volgende – en laatste – artikel binnen deze reeks van Competa IT gaat over Angular, React en Vue.js. Wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het binnenkort op TechGirl.nl!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.