Aliexpress

AliExpress supriseboxen – van wie zijn die pakketjes eigenlijk?

Het is online een hit: AliExpress supriseboxen. Een doos of zak vol met verloren AliExpress pakketjes. Je koopt ze voor een paar tientjes en hebt geen idee wat erin zit. Ook TechGirl Anke kocht zo’n box en liet op TikTok zien wat voor bijzondere pakketjes ertussen zaten. Maar waar komen die pakketjes eigenlijk vandaan? TechGirls Anke en Laura gingen op onderzoek uit! De komende tijd lees je op TechGirl.nl een aantal blogs over deze zoektocht. Ook lees je meer over wat je hier zelf van kan leren over o.a. veilig online shoppen.

De pakketjes in de supriseboxen zijn vaak niet geadresseerd aan Nederlandse adressen, maar aan buitenlandse. In het geval van de suprisebox van Anke waren dat vooral Finse adressen. Zouden de oorspronkelijke ontvangers hun pakketje niet missen? We besloten de stoute schoenen aan te trekken en contact op te nemen met een aantal van de ontvangers.

Kwijtgeraakte AliExpress pakketten

We kregen reactie van de Finse Anne: zij wachtte inmiddels al maanden op haar AliExpress telefoonhoesje, wat nu bij Anke in de suprisebox zat. Volgens de track en trace code van Anne is het pakje nooit terecht gekomen bij de lokale postdienst. Of het ooit is aangekomen in Finland is onduidelijk: de track en trace zegt van wel, maar hoe komt alles dan nu in Nederland terecht?

Een screenshot van de track & trace informatie van het pakketje van Anne.
De track & trace van Annes pakketje. Vanaf dit punt ontbreekt ieder spoor van het pakketje.

Omdat in Anke’s suprisebox vooral pakketjes voor Finland zitten, lijkt het erop dat er partijen pakketjes ‘kwijtraken’ en dat deze terecht komen in supriseboxen. Ook bij Youtubers die pakketjes open maken hoor je vaak dezelfde landen of zie je zelfs veel dezelfde producten in 1 box voorbij komen. Waar en hoe de pakketjes kwijtraken blijft voor ons onduidelijk. In 2020 werd er wel een keer een vrachtwagen vol pakketjes gestolen maar recente gevallen zijn daar in Nederland niet van bekend.

Pakketje niet ontvangen? Zo vraag je je geld terug!

Anne heeft nooit actie ondernomen om het pakketje, of haar geld, terug te krijgen. Ook AliExpress heeft, ondanks dat het pakketje al maanden ‘onderweg’ was, nooit actie ondernomen om Anne bijvoorbeeld haar geld terug te geven.

MobileMobile

Je denkt misschien “ach die paar euro, dat is vast een hoop gedoe om terug te krijgen, ik koop wel een ander hoesje” maar dat is zonde! AliExpress biedt kopersbescherming, en garandeert dat niet goed geld terug betekent. Om malafide verkopers geen kans te geven heeft AliExpress het zo geregeld dat verkopers pas hun geld ontvangen wanneer de koper aangeeft dat het pakketje binnen is. Na 60 dagen gaat AliExpress ervan uit dat de koper is vergeten te reageren en ontvangt de verkoper ook zijn geld. Dit beschermt alleen niet tegen fouten in het verzendproces zelf.

Wat kun je doen als je pakketje niet aankomt? Wordt je pakketje niet geleverd, dan kun je bij AliExpress een dispute (geschil) indienen. Dit staat soms zelfs aangegeven in je tracking-informatie. In eerste instantie moet je dit regelen met de verkoper, maar AliExpress belooft tussenkomst wanneer de verkoper niet reageert. Let er wel op dat deze kopersbescherming maar beperkt geldig is! Is je bestelling verzonden maar niet aangekomen? Dien dan na 11 dagen je claim in.

De kopersbescherming geldt ook voor beschadigde producten of producten die niet voldoen aan je verwachtingen. In dat geval heb je 15 dagen na aankomst de tijd om een claim in te dienen.

Ben jij wel eens een AliExpress pakketje kwijtgeraakt? En heb je toen je geld teruggevraagd en gekregen? Laat het ons weten in de reacties!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.