AliExpress surpriseboxen

AliExpress surpriseboxen – hoe zit het met persoonsgegevens?

Toen TechGirl Anke haar AliExpress surprisebox openmaakte viel er iets op: op alle pakketjes stonden nog adressen en telefoonnummers van de oorspronkelijke eigenaren. We vroegen ons af of dit soort informatie zo zichtbaar op een pakketje mag staan. Je adres is logischerwijs nodig, maar je telefoonnummer toch niet? En wat kun je doen als je het gevoel hebt dat er te veel persoonsgegevens van je worden gevraagd? We leggen het je uit in deze blog!

Persoonsgegevens

In een vorige blog legden we uit wat de AVG is en wat de Autoriteit Persoonsgegevens doet. Een kleine samenvatting: de AVG is een Europese wet die bedrijven verplicht om uit te leggen aan consumenten welke data ze opslaan, hoe en waarom. De Autoriteit Persoonsgegevens is een autoriteit die toeziet op de bescherming van persoonsgegevens. Zij kunnen je verder helpen wanneer je bijvoorbeeld wilt weten of een bedrijf bepaalde gegevens van je mag vragen, of wanneer je een klacht hebt over een bedrijf waar niet zorgvuldig met persoonsgegevens wordt omgegaan.

AliExpress surprisepakketten

Hoe zit dat bij de AliExpress surprisepakketten? Mag het eigenlijk wel dat daar nog adressen opstaan?

MobileMobile

AliExpress is natuurlijk geen Europees bedrijf. Toch zijn ze bezig om zich wel te houden aan de Europese regels bijvoorbeeld rondom retouren. Schendt AliExpress de AVG met dit soort surprisepakketten? Nee waarschijnlijk niet, want de surprisepakketten komen niet vanuit AliExpress. Zij hebben de gegevens volgens hun privacy statement verwerkt, maar zoals we in onze vorige blog over de surprisepakketten schreven is het waarschijnlijk daarna misgegaan. De AVG gaat over de verwerking, en daarmee lijkt dus eigenlijk niets mis te zijn.

Wel kun je je afvragen of het nodig is dat AliExpress bijvoorbeeld je telefoonnummer op het pakketje zet. Het lijkt misschien alsof het ‘lekken’ van je telefoonnummer niet zo erg is, maar wat nou als er een pikant item in je pakje zat? Als jouw pakje terecht komt in een surprisepakket weet je niet wie deze informatie over jouw krijgt en wat deze persoon daarmee gaat doen. Dat kan mogelijk tot vervelende situaties leiden. 

Deel, maar niet teveel!

Ik moet toegeven dat ik ook niet elk privacystatement heb gelezen, maar ik ben me wel bewuster geworden over het delen van mijn gegevens. Blijf ik ergens nieuwsbrieven van ontvangen terwijl ik dacht dat ik me al had uitgeschreven? Dan maak ik ergens een aantekening zodat ik later altijd naar kan verwijzen wanneer ik het écht zat ben. Ook het onderzoek met de AliExpress-pakketjes heeft me aan het denken gezet. Als een bedrijf gegevens aan mij vraagt, denk ik nu iets meer na of ik dit wel wil delen, en of het eigenlijk wel nodig is. Wees dus kritisch bij het delen van gegevens en bij twijfel: stel vragen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten