AI-dossier: Deze ethische vragen en angsten spelen rond kunstmatige intelligentie

We duiken in dit dossier dieper in kunstmatige intelligentie. We hebben eerder al beschreven hoe je AI als iets heel positiefs kan zien dat je zelfs kan helpen bij je werk, maar er zijn ook redenen om toch wat terughoudend te zijn. Er zijn verschillende ethische kwesties die bij AI komen kijken. Zo heb je misschien al gehoord van de artiesten die er niet oké mee zijn dat kunstgenerator Dall-E gebruikmaakt van hun kennis om ‘hun’ werk te doen. Maar, zo zijn er meer ethische vragen die spelen.

Wie is er verantwoordelijk?

Kunstmatige intelligentie kan zelf beslissingen nemen en als je het AI zelf vraagt, dan zegt het dat het AI geen goed idee vindt. Het is een cliché, maar denk aan iRobot: wat als kunstmatige intelligentie veel slimmer wordt dan wij, maar ook meer autonoom? Wordt het straks tegen ons gebruikt? Op kleinere schaal is er bovendien ook een verantwoordelijkheidsvraag. Als ChatGPT een fout maakt waardoor je een keuze maakt die bijvoorbeeld zorgt dat je doodziek wordt, kun je ChatGPT-maker OpenAI dan verantwoordelijk stellen? 

Is AI wel veilig?

AI gaat gepaard met het verzenden van heel veel data en hoe houd je dat veilig? Kunnen kwaadwillenden er geen toegang toe krijgen? ChatGPT heeft zijn eerste datalek al te pakken gehad, dus we weten dat we ook bij kunstmatige intelligentie aandacht moet zijn voor databeveiliging. Dat is op zich bij alle IT-zaken zo, dus daarin is AI niet anders.

Is AI wel objectief?

Amazon heeft het al eens bewezen: AI kan ervoor zorgen dat minder vrouwen een baan krijgen bij het bedrijf, omdat het nu eenmaal leert van het feit dat het al een aantal keer goede mannen heeft aangenomen. Nu zit dat uiteindelijk wel iets ingewikkelder in elkaar, maar dat is kort door de bocht wel het verhaal. Hoe zorgen we dat AI niet bevooroordeeld is? 

Er zijn nog veel meer vragen die spelen. Zo is de vraag: kun je AI mishandelen, hebben robots ook rechten? Als AI geld verdient, voor wie is het dan? Wie mag er beslissingen nemen over de macht van kunstmatige intelligentie? Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je realiseert dat er niet één antwoord is. Er zijn verschillende discussies over te voeren en die worden ook gevoerd. Het is alleen de vraag of we het antwoord op sommige vragen niet te lang op zich laat wachten: moet de overheid niet meer zeggenschap hebben over kunstmatige intelligentie? Kunnen we nog wel terug als het eenmaal te ver gaat?

Er komt wat dat betreft een spannende tijd aan, dus neem wat tijd om zelf te bedenken wat je van dit onderwerp vindt. Lees je in, bedenk hoe jij in die vragen staat en praat erover met anderen. Het is soms heel verrassend hoe ver de een vindt dat AI mag gaan, ten opzichte van een ander. Veel plezier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.