GGZ

Zoveel apps om te helpen met je mentale gezondheid, wat nu?

Het is nog niet heel bekend, maar wist je dat er een GGZ-appwijzer is? Zeker als je af en toe even door de bomen het bos niet meer ziet, dan is het fijn dat er een appwijzer is die je snel verder helpt in de wondere wereld van geestelijke gezondheidszorg. Ook handig als het niet om jezelf gaat, maar je juist iemand anders wil helpen.

Soms merk ik het met mijn werk al: had ik nou met die persoon gemaild, ge-WhatsAppt, gesmst, gebeld, ge-MS Team’d of gechat in Google? Er worden inmiddels zoveel kanalen gebruikt voor communicatie over dezelfde onderwerpen, dat ik er af en toe een beetje gek van word. Nu kun je daar met werk niet zoveel aan doen. Als je werkgevers immers veel kanalen openzet, dan heb je je daar als medewerker maar aan te houden. 

GGZ-appwijzer

Gaat het echter puur om jezelf, dan kun je wel het heft in eigen hand nemen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor je mentale gezondheid. Het is al supergoed dat je zelf gaat kijken of een app je een stapje verder helpt. Als je dit zelf initieert, dan kun je nog wel wat hulp gebruiken. Niks ergs: er is simpelweg een heleboel om uit te kiezen. Hoe weet je precies wat bij jou past?

Daar heeft de GGZ een handigheidje voor ontwikkeld, namelijk de GGZ-appwijzer. Hier kun je apps filteren op basis van verschillende problemen waar je mee te maken kunt hebben. Denk aan slapeloosheid, angst, depressies of ontspanningsproblemen. De GGZ-appwijzer kijkt niet alleen wat er is, maar ook hoe gebruiksvriendelijk en veilig de app is. Er zijn vijftig apps waaruit de appwijzer zijn keuze maakt.

Coronavirus en psychische stress

Zeker nu de coronavirusmaatregelen hun twijfelachtige eerste jaar ‘vieren’ en de dagen wat donkerder en kouder zijn, hebben veel mensen psychische uitdagingen. Het is soms moeilijk gemotiveerd te blijven bij al dat thuiswerken, tegelijkertijd kan het constant op elkaars lip zitten of voor de kinderen moeten zorgen ook de nodige stress opleveren. Voor een ander is de uitzichtloosheid van de situatie of het niet kunnen reizen enorm zwaar.

Kortom, je hoeft niet per se een diagnose te hebben gekregen van een psycholoog of psychiater om wel wat hulp te kunnen gebruiken met de huidige situatie of andere mentale uitdagingen. Zeker voor mensen die niet denken een psycholoog nodig te hebben of simpelweg de drempel te hoog vinden, kan een app je mentale welzijn een flinke boost geven.

Gecheckte apps

Goed idee dus van de GGZ om niet alleen te kijken of die apps wel fijn werken, maar ook of ze wel goed omgaan met persoonsgegevens. Er wordt zelfs gekeken waar de apps inhoudelijk op zijn gestoeld: zit er een team professionals achter? De vijftig apps die de GGZ Appwijzer toont, zijn allemaal gecheckt en beoordeeld op die vraag en nog honderd criteria. Dat is alvast een geruststelling, maar we hopen dat als je zo’n app nodig hebt, deze je ook verder de geruststelling geven die je nodig hebt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.