Zoom meeting

Zo verander je je Zoom achtergrond, én de leukste voorbeelden

In maart werken we alweer een jaar thuis. In het begin was alles nieuw en spannend en was het populair om je achtergrond in videocalls te veranderen. Tegenwoordig is het enthousiasme hierover wel wat minder en veranderen mensen vooral om praktische redenen hun achtergrond (lees: om de was, huisgenoten of rommel te verbergen). Jammer, want met een goede achtergrond kun je laten zien wie je bent, maar ook sfeer aanbrengen in digitale meetings. Daarnaast is het een manier om sleur en gewoonte te doorbreken, iets waar iedereen nu naar snakt.

Verander je Zoom achtergrond in 4 (of 5) stappen

 1. Open de app op je laptop en klik op ‘instellingen’ of ‘preferences’.
 2. Kies in het linker-menu voor ‘achtergrond & filters’ of ‘background & filters’.
 3. Je ziet nu jezelf in beeld via de camera en een aantal standaard opties.
 4. Om een eigen foto toe te voegen, klik je op het plusje ‘Foto toevoegen’ / ‘add virtual background’ en selecteer je favoriete afbeelding.
 5. Heb jij een wat oudere laptop? Dan krijg je misschien te zien dat je je een ‘green screen’ moet hebben om achtergronden te gebruiken. Klik onderaan op ‘I have a green screen’ en zie wat er gebeurt. Voor een beter beeld ga voor een egale achtergrond (of voor een echt green screen) zitten.

Inspiratie voor je Zoom achtergrond

Creatief met kantoor

Vooral leuk als je met collega’s of klanten belt. Met een goede achtergrond kan het lijken alsof je op kantoor zit in plaats van je slaapkamer of rommelige keuken. Super handig! Je kunt een foto van je echte kantoor maken, inclusief collega’s, of wat dacht je van een fake kantoor? Zo kun je de ene dag vanuit een hip kantoor in een loft werken, de andere dag vanuit het kantoor van Google en de andere dag lijkt het alsof je in een sjiek kantoor aan de Zuidas werkt.

Ook leuk (maar afhankelijk van je publiek) is gebruik maken van kantoorruimtes uit films en series, zoals The Office, Office Space, The Devil Wears Prada, Parks & Recreation of Mad Men. Je vindt deze door te Googlen op ‘[film naam] + zoom background’, door een screenshot van een scene te maken of, zoals Parks and Recreation, via officiële kanalen.

https://twitter.com/parksandrec/status/1245468961874927616

Creatief met video

Als je echt wil opvallen, gebruik dan video in je achtergrond! Hiervoor heb je wel een aardige videokaart nodig, maar het effect is er gegarandeerd. Er zijn creatieve masterminds die video’s van zichzelf maken en deze laten draaien en zelf weg gaan – zo lijkt het toch alsof ze bij de call aanwezig zijn. Anderen gebruiken hun creativiteit voor een grapje, zoals deze man die zichzelf filmt terwijl hij de meeting stoort.

Je kunt video ook gebruiken voor een leuke sfeer. Denk aan een sneeuwvideo of video van een brandende open haard met Kerst, een video van een tulpenveld met Pasen of een video van een juichende mensenmassa om op afstand te vieren dat iemand z’n diploma heeft. Niet praktisch, maar wel leuk!

Creatief met kunst

Waarom doen alsof je op een kantoor zit of op een andere plek bent met je achtergrond? Je kunt die ruimte achter je ook gebruiken om je creativiteit, persoonlijkheid of favoriete kleur te tonen. Ga voor een hoge-resolutieafbeelding of video van rechtenvrije fotodiensten zoals Pixabay, Unsplash en Pexels en neem je mede-Zoomers mee in jouw wereld. Of je nou voor kleurrijk, vrolijk en artistiek gaat of voor strak design: laat zien wie je bent! Een aantal suggesties voor zoektermen: paint, texture, nature, architecture en backgrounds.

Creatief reizen

Mis jij het reizen ook zo? Neem je vrienden en familie mee op een reis die ze nooit zullen vergeten. Gebruik eigen vakantiefoto’s, screenshots van Google Streetview of gewoon mooie plaatjes van het internet.

Je kunt er ook een spelletje van maken, ‘raad de plaat’ bijvoorbeeld, waarbij je raadt waar iedereen is, of maak er een leuke thema-avond van met foto’s van een bepaalde plek, en bijpassende hapjes en drankjes. Zo maakt die avondklok helemaal niet uit!

 1. Hallo,
  Ik heb met jullie aanwijzingen de weg gevonden naar het opslaan van en het aanmaken van een eigen achtergrond bij zoom. Maar nu kan ik de achtergrond niet wijzigen. Ik krijg de boodschap: my device doesnt support virual background.
  Ik gebruik een android laptop, HP.
  Kunnen jullie mij helpen met de instellingen, zodat ik wel mijn achtergrond kan veranderen in Zoom.
  In teams deed hij het wel.
  Alvast hartelijk dank, Monique den Boer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.