Het registreren van een domeinnaam is een essentiële stap voor bedrijven en organisaties, maar misschien ook voor jou als particulier: je wil je droom verwezenlijken en daarvoor heb je bijvoorbeeld ruchtbaarheid nodig. Dat kun je onder andere bereiken door een website te maken, maar daarvoor heb je eerst een domeinnaam nodig. Die fungeert als het adres van een website en kan bijdragen aan de herkenbaarheid en vindbaarheid van een merk. Ga je ervoor? Zorg dan dat je hierop let om je domeinnaam slim uit te kiezen.
Kies je domeinnaam
Misschien weet je nog niet zo goed welke naam je wil kiezen. Het is geen gek idee om het eens bij vrienden te vragen (of te toetsen, als je er wel al eentje hebt) of de hulp in te schakelen van ChatGPT of een andere AI-tool. Vaak komt die met een hele batterij aan ideeën, en neem je niet precies over wat er staat, maar kom je alsnog zelf op dat ene briljante idee.
Er zijn verschillende extensies beschikbaar, waaronder .nl, .com, .eu en .org. De keuze voor een specifieke extensie hangt af van de doelgroep en het doel van de website:
- .nl – Geschikt voor Nederlandse bedrijven en initiatieven.
- .com – Vaak gebruikt voor internationale en commerciële websites.
- .eu – Relevant voor organisaties die zich op de Europese markt richten.
- .org – Wordt doorgaans gebruikt door non-profitorganisaties.
- .shop – Toepasselijk voor e-commerce platforms.
Wij zijn altijd fan van het registreren van zowel een .nl als een .com, je weet immers maar nooit hoe succesvol je wordt, of misschien dat je een winkel begint en merkt dat veel Indiase expats je in het echt weten te vinden, maar niet online omdat je geen Engelstalige site hebt: het is handig om achter de hand te hebben en makkelijk te registreren via bijvoorbeeld Hostnet.
Registratieproces
Als je gaat registreren, houd dan de onderstaande stappen in de gaten:
- Beschikbaarheid controleren – Gebruik een domeinnaamchecker om te verifiëren of de gewenste naam nog vrij is.
- Hostingprovider selecteren – Verschillende bedrijven bieden domeinregistraties aan, zoals TransIP, Hostnet en One.com.
- Registratie voltooien – Vul de benodigde gegevens in en voltooi de registratie. Een fysiek adres is vereist; een postbusadres is niet toegestaan.
- Beveiliging implementeren – Overweeg aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals DNSSEC om bescherming tegen phishing en andere cyberdreigingen te verbeteren.
Bezet!
Het is heel vervelend als je een geweldige domeinnaam hebt bedacht, of nu eenmaal een stichting of bedrijf runt dat nu eenmaal al jaren een bepaalde naam heeft, en je domeinnaam al is geclaimd. Soms is dat door mensen die hetzelfde goede naamidee hadden, soms door websites die je voor veel geld de domeinnaam alsnog willen verkopen. Je kunt de domeinnaam overnemen, maar je kunt ook kijken of je iets van een variatie op de naam kunt bedenken. Ook kun je in plaats van voor een .nl meteen voor een .com gaan, mocht die wel nog vrij zijn.
Een domeinnaam kan worden gekoppeld aan een website en e-maildienst. Veel hostingproviders bieden pakketten aan waarmee eenvoudig een website kan worden opgezet, bijvoorbeeld met WordPress. Daarnaast kan een zakelijk e-mailadres zoals info@jouwdomein.nl bijdragen aan een professionele uitstraling. En dat is uiteindelijk wel waarom veel mensen kiezen voor een eigen site met eigen domein: laten zijn dat ze aanwezig zijn op een professionele, betrouwbare manier. Veel plezier met bouwen: aan je website en aan je merk.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hostnet