Zó is het om een live coding event te hosten!

TechGirl Jessy werkt als software developer bij Clever Programmer, een bedrijf dat zich richt op het geven van educatie op het gebied van programmeren. Naast het creëren van technische content en online onderwijs geven, ging ze deze zomer naar Los Angeles om live coding events te hosten. Hoe heeft zij dat ervaren? Ze schreef er onderstaand artikel over.

Het begon bij een carrièreswitch

Nooit had ik gedacht ooit voor een zaal van 120 man live les te mogen geven over Javascript. Om wat context te geven: na de middelbare school ben ik rechten gaan studeren in Amsterdam. Niet omdat ik advocaat wilde worden maar omdat ik niet wist wat ik wilde studeren. Na toch masters in rechten te hebben behaald, werkte ik een paar jaar als fiscaal adviseur. Na een vakantie in Bali, kwam ik erachter toch iets anders met m’n leven te willen doen. 

Software development betekent voor mij vanuit het niets, iets te creëren dat een impact kan hebben op mensen en de planeet. Dit is precies wat ik met mijn carrièreswitch wilde bereiken en het bracht me meer dan ik ooit had gedacht. Niet alleen verdien ik m’n geld met iets wat ik 24/7 kan doen maar ook help ik andere mensen hetzelfde te doen. Het maken van een carrièreswitch naar fullstack software development – met name vanuit een non-technische achtergrond – vergt discipline, een bepaalde mindset, focus, energie, geld en begeleiding.

Vanuit online naar live impact maken via code

Op 8 augustus 2021 heb ik samen met Clever Programmer de JSTour georganiseerd van drie dagen in Los Angeles. Het was fantastisch om de studenten van de online coding bootcamp (FullStack Mastery), ook in het echt te zien. In Californië waren op dat moment publieke faciliteiten open die je kon bezoeken, zolang je maar een masker droeg.

Ik creëerde het programma vanuit Nederland, inclusief de content daarvoor en was de host/coding instructor op het event zelf. Naast live les geven over Javascript, bouwen van projecten in HTML, CSS samen met de studenten, heb ik gepraat over de highs en lows die ikzelf heb ondervonden tijdens het maken van m’n carrièreswitch. Daarbij vertelde ik over het overkomen van het zogenaamde ‘imposter syndrome’ en het behouden van focus en energie voor een succesvolle carrièreswitch. Dat was wel even mega spannend en tof om te doen!

Wat je ook doet, ‘high commitment, low attachment’ is the way to go

Dit was de eerste keer dat Clever Programmer ooit een live event heeft georganiseerd. ‘High commitment, low attachment’ is een mantra dat mijn team en ik in acht houden, wat betekent dat je 100% toegewijd bent aan het volbrengen van je taak, maar je niet hecht aan de uitkomst ervan.

MobileMobile

We hadden 130 tickets verkocht, maar verwachtten dat maar 45 personen echt zouden komen in verband met corona. Het bleek dat de eerste dag een enorm lange rij voor de zaal stond waar de JSTour ging plaatsvinden! Onze bezoekers kwamen overal uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld uit Los Angeles, New York en Texas.

Impact maken zorgt voor connecties tussen mensen

Aan het einde van het event, waren onze studenten in het bezit van een planning voor hun coding journey en waren zij een paar projecten rijker op hun portfolio. Ook hebben zij mooie connecties en vrienden gemaakt tijdens het event, waar ze tot op de dag van vandaag samen mee studeren en kennis delen. Eind augustus mocht ik een ander live event hosten, genaamd Profit With React Intensive, waarbij vier dagen diep op de theorie en praktijk van ReactJS werd ingegaan.

Toen ik mijn carrièreswitch had volbracht, had ik nooit gedacht veel hierover te vertellen. Maar ik merk dat het andere vrouwen helpt om ook de switch te maken. De (gewilde) verandering van diversiteit in tech, is een artikel op zichzelf waard, maar zo zie je maar weer dat het internet een manier is om te verbinden. Afhankelijk van hoe je het gebruikt, kan het een impact maken op datgene wat er echt toe doet voor mensen. Dat geldt vooral ook als je gaat voor waar je zelf voor staat. Ik hoop dat dit jou inspireert om ook jouw verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld voor een interview van TechGirl van de Maand, waar al honderden vrouwen hun werkverhalen deelden!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.