WiFi

Zo bescherm je jezelf op openbare wifinetwerken

Dat openbare wifinetwerken niet helemaal veilig zijn weten we allemaal wel. Toch is het zo dat steeds meer mensen slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. Waarom? We maken steeds meer gebruik van het internet en het hacken van wifinetwerken wordt steeds makkelijker: met slechts een klein apparaatje en wat skills kan al jouw informatie worden achterhaald. Wil jij jouw bankgegevens, adres, bedrijfsinformatie en andere persoonlijke gegevens beschermen tegen gluurders? Houd dan de volgende tips in gedachten!

1. Check of je wel met een echt wifinetwerk bent verbonden

Wanneer je gebruik moet maken van een openbaar wifinetwerk is het belangrijk om van tevoren te checken of je wel met een echt wifinetwerk bent verbonden. Een manier waarop hackers namelijk hacken is door neppe wifinetwerken te maken en deze namen te geven van bekende plaatsen/merken zoals “McDonald’s”, “Starbucks” en “T-Mobile”. Wanneer je op deze neppe wifinetwerken inlogt, kan alles worden gekraakt.

2. Deel geen persoonlijke informatie op openbare wifinetwerken

Natuurlijk is de beste manier om jouw online informatie te beschermen simpelweg geen openbare wifinetwerken te gebruiken. Dat is in Europa tegenwoordig extra makkelijk nu je overal kunt internetten met jouw Nederlandse databundel. Moet je toch echt gebruik maken van openbare wifi en weet je niet helemaal zeker of het wifinetwerk waarmee je bent verbonden veilig is? Zorg er dan in ieder geval voor dat je geen persoonlijke informatie op het wifinetwerk deelt. Wacht bijvoorbeeld voor het overmaken van geld tot je zeker weet dat je met een veilig wifinetwerk bent verbonden.

3. Maak alleen gebruik van beveiligde websites

Ook is het belangrijk om altijd even te checken of de website die je gebruikt wel een veilige versleutelingstechnologie gebruikt, ofwel een SSL-certificaat. Om dat te checken moet je even naar de URL van de website kijken. Als voor de URL “https” en een slotje staat, dan is de website beveiligd. Zie je dit niet voor de URL staan? Wees dan extra voorzichtig met wat je deelt.

4. Installeer een VPN

De beste manier om je te beschermen op openbare wifinetwerken is het installeren van een VPN. Je kunt een VPN zien als een beveiligd tussenstukje tussen jouw telefoon, tablet, laptop of computer en het wifinetwerk waarmee je bent verbonden. Wanneer je een VPN hebt kun je gebruik maken van servers in andere landen en wordt jouw informatie versleuteld. Hierdoor kunnen alleen jij en de ontvanger jouw informatie zien en kan je informatie dus niet worden onderschept. 

Door de bovenstaande tips te volgen ben je er zeker van dat je veilig gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk en voorkom je cybercriminaliteit. Heb jij nog extra tips? Laat ze achter in de reacties!

overige opmerking

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.