vriendinnen-browsen-smartphone-op-gazon

Zijn sociale media nog wel zo leuk?

Sociale media zijn onderdeel van het moderne leven en niet meer weg te denken. Tegenwoordig is het uiterst zeldzaam om iemand te vinden die geen profiel heeft op ten minste een van de meest populaire platforms als: Facebook, Instagram, TikTok of Twitter. Daarnaast zijn ze een fundamenteel onderdeel van de manier waarop veel mensen de wereld bekijken en begrijpen. Maar, zijn sociale media nog wel zo leuk als in het verleden?.

Dat sociale media van onschatbare waarde zijn wanneer het gaat om communicatie weten we al lang. Het stelt ons in staat om gemakkelijk te communiceren: met vrienden, familie, klanten, potentiële partners of zelfs vreemden die ideeën of interesses delen die vergelijkbaar zijn met de onze en dit alles ongeacht de afstand. Ze zijn ook een belangrijke bron van entertainment geworden. Het lijkt erop dat we soms niet meer weten hoe we ons moeten vervelen. Het lukt ons lang niet altijd meer een andere manier te vinden om onszelf te vermaken dan met de telefoon en sociale netwerken.

Maar, hieruit rijst wel de vraag of we het écht nog zo leuk vinden als vroeger of dat we er in feite gewoon verslaafd aan zijn en het een activiteit is geworden die hoort bij ons dagelijks leven. Velen checken namelijk Instagram of Facebook al bij het opstaan. Compenseren de positieve aspecten qua connectiviteit van sociale media de negatieve aspecten eigenlijk wel?

Marketing en privacy

Sociale platforms als Facebook verkopen onze informatie aan marketingbedrijven, zodat zij algoritmen kunnen maken en weten wat ze aan ons zouden kunnen verkopen. Dit doen ze op basis van onze locatie, ons geslacht en in het algemeen onze voorkeuren. Het lukt gewoon niet om met een vriend te chatten over iets dat je wilt kopen, of de eerstvolgende website of applicatie die je opent biedt je precies dat product aan. Dit is niet iets nieuws, maar ik kan niet ontkennen dat het erg irritant kan zijn. Sinds sociale netwerken massaal worden gebruikt, zijn zij een belangrijk onderdeel van product promotie geworden. Het mag duidelijk zijn dat er niets mis is met het gebruik van de netwerken om bedrijven en producten te promoten. Echter denk ik wel dat de hoeveelheid advertenties exponentieel is toegenomen. Ik hoef alleen maar door mijn Instagram feed te scrollen en het meeste dat ik tegenkom zijn gesponsorde posts of suggesties die indirect verband houden met een commercieel belang. Je moet elke keer meer moeite doen om de informatie die je wilt zien er daadwerkelijk uit te filteren.

Problemen met het zelfbeeld

Waarom heeft zij of hij zoveel likes en ik niet? Wat doe ik verkeerd? Waarom gaat het zo goed bij anderen en bij mij niet? Het zijn misschien enkele vragen die we onszelf ooit hebben gesteld, terwijl we door onze feed scrolden. Sociale media worden ingezet als hulpmiddel om goedkeuring van anderen te krijgen voor hun uiterlijk en het biedt de mogelijkheid om jezelf met anderen te vergelijken. Dit kan leiden tot problemen met het zelfbeeld. Selfie verslaafden en mensen die het grootste deel van hun tijd aan het posten en scrollen besteden, zijn hier het meest kwetsbaar voor. Het betekent niet dat de sociale netwerken direct het probleem zijn, maar ze dragen wel bij tot het groter worden van het probleem. Vooral op jongeren hebben sociale media steeds vaker een negatieve invloed, welke zelfs tot sociale angsten en depressies kunnen leiden.

Cyberpesten via sociale media

Cyberpesten is helaas een ander probleem, wat vooral óók bij jongeren voorkomt. Kwaadaardige berichten en video’s kunnen met slechts een enkele klik op een knop door een andere klasgenoot worden gedeeld. De zorgen hierover zijn er niet alleen bij scholen, maar ook bij ouders. Zij vragen zich steeds vaker af of sociale media echt de moeite waard zijn voor hun kinderen.

Snel op de hoogte, maar ook nepnieuws

Snel sociale media checken brengt je niet alleen op de hoogte van nieuws van je vrienden en familie. Ook ben je snel op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt door het checken van nieuwssites. Positief, want je blijft zo van alles op de hoogte. De laatste tijd moet je echter voorzichtiger zijn. Het is belangrijk meerdere bronnen te checken of je niet toevallig met nepnieuws in aanraking bent gekomen. Nepnieuws wordt door sociale media snel verspreid, wees dus op je hoede!

Sociale media kunnen erg verslavend zijn

Hoe vaak is het je niet overkomen dat je een enorme lijst met dingen hebt die je moet doen, maar je neemt je telefoon even op en je blijft langer aan de telefoon gekluisterd dan zou moeten?

Helaas is verslaving aan sociale netwerken een steeds vaker voorkomend fenomeen. Niet alleen vertonen steeds méér mensen met de dag klassieke symptomen van deze psychische stoornis, maar tegenwoordig komt het verslaafd zijn aan sociale media bij steeds jongere mensen voor. Het is niet ongebruikelijk om tieners of zelfs jonge kinderen overal een mobiel te zien dragen. Ze scrollen continu over hun scherm, op zoek naar de aandacht die dit type platform hen kan bieden.

Ik denk dat veel mensen zich dit steeds meer realiseren en vaker weg willen van sociale media. Wanneer ik kijk naar mijzelf: ik merk dat ik door sociale media veel uitstelgedrag vertoon. Dit wil ik eigenlijk niet en daarom vind ik sociale media steeds minder leuk.

Conclusie

Via sociale netwerken kun je met mensen van over de hele wereld contact leggen, onderhouden en ideeën uitwisselen. Dit kan met mensen die je niet of nauwelijks kent, maar ook met vrienden die zich op duizenden kilometers afstand bevinden. Als je een bedrijf hebt kun je je producten ermee promoten. In mijn geval, als zzp’er, kan ik door het gebruik van sociale media meer klanten krijgen. We kunnen echter de negatieve aspecten die het gebruik van sociale media met zich meebrengen niet ontkennen. Elke keer voelen steeds meer mensen zich geneigd om sociale media minder te gaan gebruiken, althans minder intensief als zij eerder deden. In mijn persoonlijke geval is het aantal nepaccounts dat is gemaakt met mijn Instagram foto’s om Bitcoin-accounts te maken en mensen op te lichten gestegen. Ik vind dit erg vervelend en dit laat mij meermaals nadenken over welke foto’s ik op mijn sociale media deel. Wellicht is dit een mooi onderwerp om hier in een volgende blog op in te gaan. Als je me vraagt ​​of ik sociale media nog steeds zo leuk vind? Nee, een stuk minder leuk als vroeger.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.