nissan leaf

Zelfrijdende auto’s zijn veel minder eng als je geen rijbewijs hebt

Tijdens de GPU Technology Conference had ik eindelijk de kans om eens in een zelfrijdende auto te gaan zitten. Op TechGirl schrijven we er regelmatig over. Aangezien dit event werd gedomineerd door toekomstverhalen over robotische auto’s die ons allemaal gaan helpen, was ik blij dat ik er eindelijk eens eentje in het echt zag. En ik heb een mini-onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het wel of niet hebben van een rijbewijs best uitmaakt voor de rij-ervaring.

Tot mijn broers grote verdriet heb ik nog steeds mijn rijbewijs niet. Het verbaast me altijd hoe vaak mensen er verbaasd over zijn: het is niet alsof je dat ding gratis aangereikt krijgt zodra je 18 wordt, toch? Hoe dan ook: als je geen rijbewijs hebt, dan zit je sowieso anders in een auto. Je hebt veel minder de neiging om mee te kijken, mee te sturen alsof je de baby-Simpson bent en ook mijn voeten blijven in ontspannen houding als de bestuurder flink moet remmen: ik ga niet de hele tijd kijken welk gevaar er op de loer ligt, ik ontspan.

Hetzelfde was van toepassing toen ik in de zelfrijdende auto plaatsnam. Zeker aan het begin van het ritje, wanneer de auto nog langzaam gaat, ben ik nog prima op mijn gemak. Eerlijk is eerlijk, toen hij wat harder ging had ik wel meer de neiging om om me heen te kijken, maar dat was vooral omdat het een klein rondje was. Immers is het juist op plekken waar je hard rijdt, de snelweg, het minst gevaarlijk autorijden. Geen overstekende kids, geen katten die de weg opschieten en geen automobilisten die je over het hoofd ziet in de drukke stad.

Toen de auto wat harder ging, kreeg ik een beetje hetzelfde gevoel als wanneer ik in een achtbaan zit. Fantastisch! Daar kan ik wel aan wennen. De mensen om me heen dachten daar echter anders over, want ik kwam met een big smile die auto uit, terwijl zij met een ietwat zuur mondje volgens mij blij waren dat ze eruit mochten. Bij mij is dat zure mondje uiteindelijk wel gekomen trouwens, toen ik me bedacht dat die zelfrijdende auto’s waarschijnlijk de eerstkomende jaren de straat nog niet opgaan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Uber doet het echt: er komt een vloot vliegende taxi’s

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten