Playstation 4 controller

Xbox Series X vs. PlayStation 5: welke kies je?

Game liefhebbers zitten er met smacht op te wachten. Maar eindelijk komen ze eraan: de PlayStation 5 en Series X van Xbox worden dit najaar nog verwacht. Een echt luxeprobleem, want welke moet jij kiezen? Wij zetten de specs naast elkaar om je (hopelijk) te helpen bij je keuze. Lees alles over de Xbox Series X versus PlayStation 5.

Toegegeven: PlayStation is in Nederland veel populairder dan Xbox. Dat neemt niet weg dat Xbox op sommige punten toch beter op papier is dan de bekende gameconsole van Sony. Tijd om de verschillen eens naast elkaar te leggen, zodat jij straks met een gerust hart je order kunt doorgeven aan de online webshop.

Bijbehorende spellen

Je koopt een gameconsole om er spellen mee te spelen, dus first of all: welke spellen kun je met welke console spelen? Natuurlijk: dat valt nog niet volledig te verklaren. Wel zijn enkele spellen al bevestigd en zijn er spellen die naar alle waarschijnlijkheid naar PlayStation 5 en/of naar de Xbox Series X komen. De bevestigde spellen op een rijtje:

PlayStation 5Xbox Series X
Halo Infinite
Senua’s Saga: Hellblade 2
OutridersOutriders
Lord of the Rings: GollumThe Lord of the Rings: Gollum
Gods and MonstersGods and Monsters
Rainbow Six QuarantineRainbow Six Quarantine
Watch Dogs: LegionWatchdogs: Legion
Dying Light 2
Gothic Remake
Godfall

Hardware, de grootste verschillen

En wat mag je van de apparaten zelf verwachten? Kort de grootste verschillen naast elkaar leggend: PlayStation 5 heeft een variabele kloksnelheid van de GPU en CPU. Dat kan stroom besparen en voorkomt onnodige verhitting. Anderzijds kan je ook net even wat power missen als je net in die diehard levels zit. Bij Xbox zit je ‘vast’ aan de standaard limiet, maar die ligt wel wat hoger dan de PS5 gemiddeld.

MobileMobile

Ook in onderstaande tabel vallen de verschillen nog eens extra goed op:

 PlayStation 5Xbox Series X
CPUAMD Ryzen Zen 2 + 8 Cores / 16 ThreadsAMD Ryzen Zen 2 + 8 Cores
Variabele frequentie, tot 3.5 GHzFixed frequentie op 3,8 GHz
GPUCustom RDNA 2 GPUCustom RDNA 2 GPU
Variabele frequentie tot 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)Fixed frequentie op 1.825 GHz (12.155 TFLOPS)
36 Computing Units52 Computing Units
System MemoryGDDR6 16GB + 448GB/s BandwidthGDDR6 16 GB + 10 GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s Bandwidth
SSD825GB1 TB
SSD bandbreedte5,5 GB/s (ruw), 9 GB/s (gecomprimeerd)2,4 GB/s (ruw), 4,8 GB/s (gecomprimeerd)
Video Out4K @ 120fps, 8K @ variabele refresh rate4K @120fps, 8K @ 120fps

Welke kies jij?

Over smaak valt niet te twisten. In dat opzicht is het ook lastig dé perfecte console aan te bevelen. Kijk vooral welke spellen jij graag wilt spelen. En heb je al ervaring met Xbox of met PlayStation? Dan heb je vast ook een goed idee wat het beste bij jou past. Succes met je keuze!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.