App clubhouse

Wow! Schendt Clubhouse je privacy?

Ben jij al actief op Clubhouse? De app heeft de schijn van exclusiviteit, doordat je enkel op uitnodiging kunt toetreden. Zo worden sommige lidmaatschappen zelfs voor geld aangeboden. Ehhh… Sja, het is maar wat het je waard is, toch? Misschien moet je je toch nog eens achter de oren krabben voordat je zo’n lidmaatschap op eBay aanschaft, want Clubhouse heeft wat privacy issues die je eerst wilt onderzoeken.

Audio

Clubhouse moet je zien als grote zalen, waarbij je sprekers hebt, maar ook luisteraars. Er wordt een verhaal gegeven, dat kan worden opgeslagen door Clubhouse zelf. Dat kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer zich verontrustende dingen hebben voorgedaan, zodat Clubhouse zelf dit kan terugluisteren.

Is dit al verontrustend? Op zich is het logisch: Clubhouse wil ongeregeldheden voorkomen en wil daarom de mogelijkheid hebben bij een klacht de audio terug te luisteren. Iets meer verontrustend is dat Clubhouse een Amerikaans bedrijf is en de audio waarschijnlijk daar wordt opgeslagen. Amerika kent andere privacywaarborgen dan Nederland. Je moet er dus rekening mee houden dat het kan zijn dat de audio op een andere manier wordt gebruikt dan hier in de EU gebruikelijk is.

Servers in China

Wel een rode vlag? Dat is dat de app gebruik maakt van software van het Chinese bedrijf Agora. Dat houdt in dat Agora sommige data verwerkt. En dat houdt in dat het mogelijk is dat de Chinese overheid ook inzage heeft in deze data. Stanford University onderzocht dit en vond uit dat het gaat om metadata; Clubhouse zegt ook in hetzelfde artikel toe om meer privacywaarborgen in te gaan bouwen.

Hopelijk pakt Clubhouse dan ook andere problemen aan. Zo slaat Clubhouse je gehele lijst aan contactpersonen op en maakt een soort van ‘schaduwprofiel’ van al je contacten. Op die manier verwerkt Clubhouse dus persoonsgegevens van mensen die niet eens gebruikmaken van de app… Zonder toestemming of overige verwerkingsgrondslag is dat niet zomaar toegestaan volgens Europese privacywetgeving. Ik denk dat het laatste hier nog niet over is gezegd… To be continued, dan maar 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.