zilveren telefoon

Wow: 25% van de Nederlanders belt nog wel eens via vaste lijn

Heb jij nog een vaste telefoonlijn? Bel jij nog wel eens iemand ermee, en bel je dan ook naar de telefoonlijn van die persoon? Slimster meldt dat nog maar 27 procent van de Nederlanders wel eens via de vaste lijn belt. 73 procent doet het dus niet.

De vaste lijn: op kantoor is het nog wel enigszins normaal om die te gebruiken, al gaat het daar ook vaak al over het internet. Het brengt wel wat nostalgische gevoelens naar boven. Ik weet nog dat ik op zaterdag altijd heel vaak achter elkaar mijn beste vriendin Tessa belde na de lunch, omdat ik wilde weten hoe laat ze naar de manege ging. Er kwam dan altijd dat moment waarop ik dacht: oke, ze nemen nu zo lang niet op, misschien is ze al gegaan. Uiteindelijk zagen we elkaar dan op de manege, maar ook op dagen dat we elkaar niet konden zien was het vaak bellen via de vaste lijn: mijn ouders waren daar niet altijd blij mee…

Bellen via de vaste lijn

Inmiddels heb ik al jaren geen vaste telefoonlijn meer. Toen ik op mijn 21ste in mijn eerste echte huis ging wonen, besloot ik er wel een te nemen, maar dat was meer omdat het erbij hoorde. Inmiddels ben ik een paar keer verhuisd en is die vaste lijn niet meer teruggekomen. Daarin blijk ik niet alleen te zijn: 54,2 procent van de mensen heeft geen vaste lijn meer. Het doet een beetje denken aan ook de vaste televisieverbinding, de kabel. Veel mensen schijnen daar ook afscheid van te nemen. En eerlijk is eerlijk, dat heb ik ook jaren geleden al gedaan.

Mis ik ooit de vaste lijn wel eens? Nee, nooit. Ik zou ook niet eens weten wat daar nog het voordeel van zou zijn. Vroeger wel. Toen was naar mobiel bellen heel duur. Inmiddels heb je echter vaak abonnementen waarbij bellen zelfs gratis is. En bovendien bel je anders zelf gewoon via WhatsApp, Skype of Google Meet: dan kan het gewoon ‘gratis’ over de wifi of je data-abonnement. Wat echter een heel opvallend resultaat is uit het onderzoek, dat is dat het niet per se zo is dat oude mensen vaak de vaste lijn gebruiken. Dat zou je wel denken: ze zijn over het algemeen meer thuis, en ze zijn ermee opgegroeid. Nee hoor: de meest fanatieke vastelijnbellers zijn de 18- tot 30-jarigen. 35,5 procent van die groep zegt zeker wel eens per maand via de vaste lijn te bellen. Dat is bij 60-69 jarigen 25 procent.

Jongeren zijn vastelijnbellers

Toch is er wel een verklaring voor: jongeren wonen door de trieste staat van de woningbouw en gemeentelijke keuzes in Nederland vaak lang thuis. En vaak moeten jongeren wel hun mobiele abonnement zelf betalen, maar mogen ze ‘gratis’ gebruikmaken van de vaste lijn van hun ouders. Om wat geld te besparen grijpen ze waarschijnlijk daarom wel eens naar die vaste telefoonlijn.

Ben jij ook iemand die nog wel eens via de vaste lijn belt in plaats van mobiel? 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.