activity tracker

Wordt het tijd voor een activity tracker?

Het is enorm hip: niet langer een armbandje dragen, maar een activity tracker. Het past ook helemaal in deze tijdsperiode, waarin mensen niet langer met een broodje hagelslag het nieuws kijken voor ze naar hun werk gaan, maar al rennend een bakje oatmeal naar binnen schuiven voor een fit begin van de dag. Logisch natuurlijk dat deze massasportiviteit de aandacht heeft van bedrijven: er valt veel aan te verdienen. Bijvoorbeeld door activity trackers te produceren. Maar, is het echt zo’n gadget, of heb je er ook iets aan?

Dat is een vraag die ik mezelf de laatste tijd regelmatig heb gesteld. Hier op TechGirl wordt er vaak over geschreven, en de dames dragen hun activity trackers ook volop. Maar, wat doet zo’n activity tracker nu precies? Dat hangt er ten eerste vanaf hoeveel je wilt uitgeven. Er zijn wearables die slechts bijhouden hoeveel stappen je loopt, maar er zijn ook trackers waarop je doelen kunt instellen. De trackers houden bij hoeveel calorieën je verbrandt. Sommige activity trackers staan in verbinding met een website, waardoor je bijvoorbeeld specifiek kunt zien waar je bent geweest en hoeveel kilometer je hebt afgelegd.

Activity tracker

Dat is natuurlijk leuk, zeker nu ik aan het oefenen ben voor mijn Dam tot Dam wandeltocht. De meest normale activity trackers houden vooral stappen bij. Het is altijd goed om te weten of je veel loopt op een dag en daarmee genoeg lichaamsbeweging haalt. Echter vraag ik me wel af of zo’n tracker ook daadwerkelijk iets kan veranderen in het geval je niet genoeg loopt. Gaan mensen echt bewust nog een wandelingetje maken na het eten als ze ontdekken dat ze nog niet op die x aantal stappen zitten? Of is de activity tracker vooral een visuele herinnering aan meer sporten? Net als mensen die bijvoorbeeld een elastiekje om hun arm doen als ze proberen te stoppen met roken, om zich zo te herinneren aan hun slechte gewoonte.

Wat ik jammer vind is dat een fitness tracker nooit alles bij kan houden. Wandelen doen we uiteindelijk allemaal wel, de een meer dan de ander, maar hoe zit het met het verschil tussen bijvoorbeeld bokszaktraining en yoga? Het is allebei natuurlijk goed voor lichaam en geest, maar bokszaktraining is natuurlijk heel wat intensiever en levert je aanzienlijk meer verbrande calorieën op. En zelfs al zou je activity tracker dit kunnen bijhouden, je gaat die niet dragen onder je bokshandschoen.

Hartslag

Er zijn activity trackers die juist heel veel doen met hartslag, want het is onder fitness-experts duidelijk: je moet je hartslag stabiel proberen te houden. Nu lijkt dat mij iets dat automatisch komt op het moment dat je vaker gaat sporten. Natuurlijk is die eerste keer op zo’n crosstrainer niveautje 14 verschrikkelijk zwaar, maar doe je het een paar keer, dan krijg je vanzelf een betere conditie en dat zal je merken in je hartslag. Wederom denk ik hierbij: als je maar beweegt toch? Dat mijn hartslag af en toe hoger is dan zou moeten, dat voel ik ten eerste zelf ook wel.

Maar een TechGirl-collega met diabetes gaf me aan dat ze die activity tracker heel prettig vindt om haar medische gezondheid in de gaten te houden. En, wat ik niet wist, is dat je ook trackers hebt die in de gaten houden hoe je slaapgedrag is. Nu ben ik nogal een druktemaker in mijn dromen en vraag ik me sowieso af of mijn slaapritme niet totaal bizar is, dus voornamelijk daarom ben ik wel benieuwd naar zo’n activity tracker. Plus, het komende half jaar moet er hard aan mij worden gewerkt: naar de gym, naar hip hop les, het is tof om via zo’n tracker te kunnen bijhouden of ik op meer gebieden dan vooruitgang boek naast hopelijk een iets slankere lijn.

Ik ben heel nieuwsgierig, dus ik hoop binnenkort eens een activity tracker uit te proberen om te bekijken of mijn twijfels terecht zijn, of dat ik toch wel een klein beetje verliefd kan worden op deze gadget. Wordt vervolgd…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.