Anderhalve maand geleden deed ik iets spannends. Ik bevestigde mijn inschrijving voor een HBO opleiding software development. Ik, als historicus en rasechte alfa, ga me in drie jaar omscholen tot software developer.

Mijn liefde voor tech en innovatie is langzaam gegroeid en kwam pas op wat latere leeftijd. Doordat ikzelf lange tijd dacht dat de techwereld niets voor mij was, heb ik behoorlijk wat vooroordelen verzameld die ik graag met je deel. Welke vooroordelen had jij over de tech wereld – en over developers in het bijzonder – voordat je er zelf actief in werd?

Het werk van developers is saai en eenzijdig

We kennen allemaal het beeld dat van developers in films wordt geschetst. Urenlang achter een laptop tikken op een zwart scherm met cijfers en getallen. Dat beeld klopt gedeeltelijk, want het gros van het werk vindt plaats achter de laptop. Tussendoor wordt er echter volop gecommuniceerd; online, via Slack, op Gitlab en met collega’s tijdens stand-ups, sprint planningen en proostend na een succesvolle test. Developers werken continu aan nieuwe functionaliteiten, ze creëren applicaties of verzinnen manieren om bestaande code te optimaliseren. Trial and error is een belangrijk onderdeel van hun werk en dit zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.

Het is een gesloten community

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het super spannend vond om mijn nieuwe ambitie uit te spreken tegen bekenden en onbekenden. ‘Ze schieten vast in de lach als ik het vertel’, ‘Kan ik het wel leren?’, ‘Ik word vast nooit zo goed als hij/zij’. Dat eerste is inderdaad een paar keer gebeurd bij bekenden van me, maar alle developers reageerden juist heel enthousiast en meegaand. Ik kreeg uitnodigingen voor MeetUps, talloze nuttige tips en advies over alles wat ik maar wilde weten.

Het is niet creatief

Dit is het belangrijkste vooroordeel dat ik had, maar het tegenovergestelde is waar zo blijkt. Ik durf te stellen dat creativiteit een vereiste is om een goede developer te worden. Je komt steeds voor nieuwe problemen te staan tijdens het ontwikkelen van een code, de bugs forceren je om allerlei dingen te proberen en ‘out of the box’ te denken. Je combineert een vlijmscherpe analyse met een creatieve oplossing en experimenteert net zo lang totdat het werkt. Niet makkelijk, wel creatief.

Na de zomer start ik met mijn opleiding en natuurlijk wordt het aanpoten naast mijn huidige baan en ga ik tegen veel hobbels aanlopen. Toch zie ik er enorm naar uit en kan de zomer niet snel genoeg voorbij zijn. Ik hou jullie graag op de hoogte van mijn avontuur maar voor nu ben ik benieuwd naar de vooroordelen of stereotyperingen die jij hoort – of hebt – over developers?

2 reacties

 1. Anoniem

  Leuk, mooi plan! Even een praktische vraag: waar ga je de opleiding volgen en moet je dan inderdaad instellingscollegegeld betalen?

  Beantwoorden
  • Ronja
   Ronja

   Hi, ik ga de opleiding volgen bij NOVI hogeschool. Je moet inderdaad collegegeld betalen maar vaak kan je via jouw werkgever een deel terug krijgen en er zijn subsidies beschikbaar. De medewerkers van NOVI geven je graag meer informatie.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.