gadgets voor op reis

Wijs op reis: leer de taal met Duolingo

8

Als echte taalfreak heb ik al meerdere keren over Duolingo gehoord van vrienden die graag een taal wilden leren, maar ik had de app nog nooit zelf gebruikt. Aangezien ik binnenkort naar Barcelona ga, leek mij dit een goed moment om mijn Spaans weer wat op te krikken en dus aan de slag te gaan met Duolingo. Mijn ervaringen lees je hier.

Wat is Duolingo?

Duolingo is een gratis programma waarmee je verschillende talen kunt leren. Naast Spaans kun je ook talen als Engels, Duits, Nederlands, Russisch en Vietnamees leren. Enkel Engels wordt aangeboden voor Nederlandse sprekers. Om andere talen te leren moet je vaak een goede basis in Engels hebben. Duolingo is zowel via een app als via een website beschikbaar en ik heb beide varianten gebruikt sinds ik 3 maanden geleden begon met Spaans voor Engelstaligen.

De opbouw van de lessen

De lessen zijn opgebouwd uit verschillende opdrachten in de categorieën Lezen, Schrijven, Spreken en Luisteren. Eventueel kun je je microfoon uitschakelen waardoor je de spraakoefeningen overslaat, maar dan mis je dus wel het hele spraakonderdeel (en als je een taal wilt leren spreken hoort dat er toch een beetje bij). De oefeningen zijn zowel Spaans naar Engels, als Engels naar Spaans. Ze beginnen meestal met een aantal woorden die je moet vertalen, en als die een paar keer herhaalt zijn volgen kleine zinnetjes. Wat ik wel fijn vond, is dat mensen die al een basiskennis van een taal hebben, stukken kunnen overslaan door een test in te vullen voor je aan een module begint. Super handig, want daardoor ging ik super snel door de eerste zes lessen.

Zitten er ook nadelen aan?

Ja toch wel. Ik vind de grammaticale onderbouwing in de app erg tegenvallen, vooral nadat ik zag dat dit via de browser veel uitgebreider is. Je kunt in de browser veel uitleg en regels nazoeken. Toch blijft ook dan de uitleg soms beperkt en was er voor mij wat extra zoeken via Google nodig voor ik de grammaticaregel onder de knie had.
En hoewel de app kleine foutjes toestaat als je bijvoorbeeld een typefout maakt, is er ook maar één juist antwoord. Zeker bij talen zijn er vaak meerdere manieren of woorden om iets te zeggen, maar Duolingo keurt vaak slechts één antwoord goed. Via een feedbackknop kun je wel aangeven dat je eigenlijk vind dat jouw antwoord ook correct is, dus wellicht dat het programma in de toekomst daar beter mee om zal kunnen gaan.

Conclusie

Duolingo is een hele leuke gratis app om een basiskennis van een vreemde taal op te bouwen, maar je moet er zeker niet vanuit gaan dat je na het voltooien van de modules ook meteen de taal vloeiend spreekt. Uiteindelijk leer je altijd bij wanneer je daadwerkelijk op vakantie in die taal gaat spreken. Dan pas krijg je live feedback en leer je hoe mensen een taal echt spreken. Toch is de app een leuke manier om wat meer van een taal te leren en ik heb nog geen beter gratis alternatief gevonden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.