Techgirl van de Maand

Wieteke Meijer: “Vrouwen brengen meer kleur op de werkvloer”

In de race voor Techgirl van de Maand: Wieteke Meijer. Ze is ingenieur en adviseur elektrotechniek bij Witteveen+Bos en geeft onder meer advies aan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten waar het gaat om sluizen, beweegbare bruggen en tunnels. Zelfs de verlichting van wegen hoort daarbij.

Wieteke levert ontwerpen op waar de aannemer dan mee aan de slag kan. Niet dat haar werk daar stopt: ze blijft betrokken bij een project om in te gaten te houden of de uitvoering goed gaat. Een afwisselende job met projecten in heel Nederland en daarbuiten. “De meeste projecten waar ik aan werk zijn technisch van aard. Een voorbeeld is het vervangen van een bestaande ophaalbrug, door een compleet nieuwe brug.”

“Ik ben in de rol van projectleider elektrotechniek verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties (de aansluiting op het net, de verdeling van de elektrische voeding) over de verschillende onderdelen (slagbomen, verkeerslichten, besturingsinstallatie, bediening), het ontwerp van de besturing (wat moet de brug doen en wanneer mag dat) en de bediening (welke bedienknoppen moeten er komen voor de bedienaar en welke functies zijn daaraan gekoppeld, wanneer mag welke knop bediend worden). Andere projecten zijn het begeleiden van de aannemer bij het realiseren van het ontwerp en het toetsen van zijn werkzaamheden. Daarnaast werk ik als gespecialiseerd adviseur voor de opdrachtgever aan vraagstukken over hoe je er voor zorgt dat bijvoorbeeld een sluis voldoet aan wet- en regelgeving.”

Ze koos niet bewust voor het werk in een mannenwereld: “Ik ben in het vakgebied terecht gekomen, doordat ik op de middelbare school besloot dat ik engineer wilde worden in de Formule 1. Ik was (en ben nog steeds) fan van autosport. Telkens als er weer nieuwe regels aan de techniek worden gesteld (zoals dit seizoen) ben ik nieuwsgierig hoe de teams zich daar op aan passen en welke technische slimmigheidjes ze bedacht hebben. Welke techniek gaat het best werken en welke is na race 1 alweer verdwenen. Hierdoor heb ik gekozen voor elektrotechniek. Nu is de ambitie om in de F1 te werken als engineer wel iets minder geworden. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat elektrotechniek wel heel technisch is. En om in de F1 te komen moet je wel heel erg goed zijn in de detailtechniek.”

Dat weerhield Wieteke er niet van door te gaan in de techniek. “De opleiding heb ik gewoon afgerond, waardoor ik een diploma elektrotechniek heb, en dan kom je gemakkelijk terecht bij bedrijven waar over het algemeen meer mannen werken dan vrouwen. Ik vind dat zelf niet zo’n probleem, ik vind het namelijk wel prettig om samen te werken met mannen. Mannen zijn over het algemeen direct, en zeggen wat ze denken en zijn onenigheid snel weer vergeten. Toch zou het fijn zijn als de verhouding man/vrouw meer gelijk zou zijn. Ik mis wel eens de samenwerking en discussie met meer andere vrouwen. Vrouwen hebben toch vaak een andere kijk op zaken (vooral op relationele onderdelen van het werk) dan mannen en benaderen daardoor uitdagingen op een andere manier. Het een is niet per se beter dan het ander, het vult elkaar juist heel erg goed aan.”

Wieteke heeft weinig te maken gehad met vooroordelen als vrouw in de techniek: “Met vooroordelen heb ik niet echt te maken gehad. Hooguit toen ik junior was, had ik weleens het gevoel dat ik me eerst moest bewijzen, dat ik echt de technisch specialist ben die het antwoord geeft op de vraagstukken. Maar dit is volgens mij voor mannen die net beginnen exact hetzelfde. Voordelen zijn dat je als vrouw als iets specialer wordt gezien; er zijn er ten slotte een stuk minder van in mijn vakgebied dan van mannen. Vrouwen geven automatisch iets meer sfeer en kleur op de werkvloer, mag ook wel eens gezegd worden toch? Mijn tip voor andere vrouwen die mijn vakgebied in willen is dan ook: blijf jezelf. Vrouwen hebben vaak een iets andere kijk en aanpak dan mannen en wanneer die samenkomen kunnen die kwaliteiten optimaal worden benut.”

Hoe ziet Wieteke’s ideale wereld er over tien jaar uit? “In een ideale wereld is er veel geautomatiseerd en duurzaam. Bruggen, sluizen en tunnels zijn geheel zelfvoorzienend, uit duurzame energie, er zijn nooit technische storingen en ze werken volledig automatisch. Ikzelf zou in de realisatie van deze toekomstvisie graag een grote rol vervullen als ingenieur.”

Wieteke houdt van haar baan: “Ik ben trots als een project succesvol naar tevredenheid van iedereen is uitgevoerd. Ook ben ik trots op kennis en kunde die ik inmiddels heb opgebouwd en toepas in mijn werk en dat ik mijn eigen aanpak (ook op basis van mijn vrouwelijke kwaliteiten) heb behouden in een werkomgeving met veelal mannen. Inmiddels reis ik (dankzij mijn netwerk en opgedane expertise bij Witteveen+Bos) over de wereld om deel te nemen aan een internationale kenniswerkgroep.”

Wieteke is in de race om Techgirl van de Maand te worden. Houdt Techgirl in de gaten voor wanneer stemmen mogelijk is. Wieteke ziet het wel zitten: “Ik vind het erg leuk om mijn verhaal te kunnen vertellen en hoop andere vrouwen hierdoor enthousiast te maken voor een technisch beroep. Het vakgebied verandert continu, het werk is uitdagend en afwisselend en het werken met overwegend mannen is hartstikke leuk, gezellig en ook erg leerzaam. Techgirl van de maand zou echt super leuk zijn, maar het gaat vooral om de promotie van vrouwen in de techniek. Zet ‘m op meiden!”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.