Phishing (afgeleid van het Engelse fishing: vissen/hengelen) is een manier van internetfraude. Er wordt geprobeerd om via een vals bericht meer informatie van jou of over jou op te vissen. We kennen allemaal wel de phishing mails die je een iPhone beloven als je je bankgegevens achterlaat. Afgelopen jaar zijn er via Whatsapp ook meer valse berichten gestuurd. Omdat Whatsapp phishing onbekender is, trappen helaas meer mensen erin.

Pas op voor Whatsapp phishing

Vorige week waarschuwden supermarktketens Albert Heijn en Lidl dat er ook valse Whatsapp berichten over hun bedrijven rondgingen. Beide hadden al duizenden meldingen binnengekregen van klanten die ook een vals bericht ontvangen hadden. In het nepbericht wordt de ontvanger opgeroepen om op een link te klikken om een gratis waardebon te claimen. Wanneer de ontvanger dit doet, wordt op de achtergrond een app gedownload die al je gegevens en contacten van je telefoon overneemt.

Waarschijnlijk denk je: zo’n linkje via een vreemd nummer vertrouw je toch al niet? Klopt, maar het lastige is dat zulke berichten via nummers komen die je wél kent. Een bekende is waarschijnlijk in een phishing bericht getrapt en daardoor wordt het bericht naar al zijn contacten doorgestuurd.

Hoe herken je Whatsapp phishing?

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen of een berichtje dat je krijgt, vals is of niet.
Deze tips zijn:

  • Als je een bericht krijgt met een link of filmpje, vraag dan aan het persoon van wie je het bericht krijgt of het echt betrouwbaar is of niet. Doe dit het liefst via een ander kanaal, daar heb je minder kans dat er mensen meelezen die niet mee hoeven te lezen.
  • Valse berichten staan vaak vol spelfouten en de aanhef is niet persoonlijk, maar algemeen.
  • Phishing berichten gaan bijna altijd over winacties, producten die je gratis kan krijgen of geld dat overgemaakt moet worden.
  • Vertrouw berichten van vreemden nooit. Klik niet zomaar op linkjes, filmpjes of andere bestanden die je ergens heen leiden.
  • Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Blijf altijd goed opletten en klik niet impulsief op linkjes.

Mocht je toch slachtoffer worden van Whatsapp phishing, dan kan je dit melden bij de politie.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.