Whatsapp op smartphone

WhatsApp-fraude – zo voorkom je het bij je ouders!

WhatsApp-fraude: grote kans dat je er al eens mee te maken gehad. Het is dan ook één van de hardst groeiende vormen van online criminaliteit. Een WhatsApp berichtje van ‘een goede bekende’ ,‘familielid’ of ‘de bank’ met het verzoek een (flink) geldbedrag over te maken. Helaas zitten achter deze WhatsApp berichten criminelen die je proberen op te lichten. Die criminelen richten zich vaak op ouderen, zoals je ouders of opa en oma. Lees hieronder wat jij eraan kunt doen om WhatsApp-fraude bij je ouders te voorkomen.

Wat is WhatsApp-fraude?

Criminelen doen zich dus voor als iemand anders, zoals een (klein)kind of beste vriend(in). Ook kunnen zij zich voordoen als een instantie zoals de bank. Ze maken het bericht zo persoonlijk mogelijk waardoor het WhatsApp bericht zo echt mogelijk lijkt. Ze doen dit door persoonlijke informatie op te zoeken op social media, maar ook bijvoorbeeld op Marktplaats. Denk hierbij aan je naam, geboortedatum, telefoonnummer en zelfs je (profiel)foto!

Wat kun je doen om WhatsApp-fraude te voorkomen?

Wat je als eerste kunt doen, is om samen met je ouders te checken of hun social media kanalen persoonlijke gegevens bevatten. Zet je telefoonnummer bijvoorbeeld nooit openbaar! Sowieso is het een stuk veiliger om je profiel nooit openbaar te zetten. Zo kunnen alleen vrienden jouw profiel en je berichten zien. Ook op Marktplaats staan vaak persoonlijke gegevens: zorg ook hier dat het telefoonnummer niet openbaar staat. Als laatste is het belangrijk om je ouders duidelijk uit te leggen hoe zo’n fraudeverzoek eruit kan zien en bijvoorbeeld af te spreken dat je (jullie) deze vraag nooit via WhatsApp stellen.  

Wat moet je doen als je toch een WhatsApp-fraudeverzoek krijgt?

Nooit, maar dan ook nooit op ingaan! Maar die boodschap was al duidelijk denken we. Het WhatsApp bericht komt in de meeste gevallen van een onbekend nummer. Dus bespreek met je ouders dat ze jou of de bekende vriend(in) op dat moment bellen op het bekende nummer in het adresboek, en niet het ‘tijdelijke nieuwe nummer’ waar naar verwezen wordt in het bericht. Daarnaast neemt een bank nooit contact op via WhatsApp, dus dan weet je direct dat er sprake is van WhatsApp-fraude.

Toch slachtoffer geworden?

Zijn je ouders toch slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude, help ze dan direct met onderstaande stappen:

  • Doe direct aangifte bij de Politie, dit kan ook online via deze link: aangifte Politie.
  • Maak schermafbeeldingen van de WhatsApp gesprekken als bewijs, probeer dit zo snel mogelijk te doen (criminelen verwijderen de verzonden berichtjes en betaallinkjes als je hier niet op in gaat).
  • Neem contact op met de bank voor een mogelijke vergoeding van de schade.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.