Dr Techgirl

What about: jouw privacy en dna profiel als de Sleepwet toch doorgezet wordt?

Nederland heeft gesproken: de Sleepwet mag niet in werking treden. Tenminste… dat is de mening van het volk. De Tweede Kamer gaat zich nu opnieuw over de kwestie buigen, maar mag uiteindelijk toch de plannen doorzetten. Tja, en wat als dat gebeurt? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met jouw privacy en dna profiel als de Sleepwet in werking treedt?

De Sleepwet in het kort

De Sleepwet is geen wet op zich, maar wel een vernieuwing van de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In de aanpassing ervan, staat dat de AIVD en MIVD meer mogen doen om aan informatie te komen. Iedereen mag dan afgeluisterd worden bijvoorbeeld, ook niet verdachte burgers. Jouw smart devices mogen gehackt worden. En die data mag rechtstreeks met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden. Sleepwet.nl zegt dat er zelfs een geheime DNA databank aangelegd mag worden waar iedereen in terecht kan komen.

DNA Databank?

De AIVD en MIVD mogen straks DNA van ie-der-een verzamelen, ook als daarvoor ingebroken moet worden. Laat dat even op je inwerken… Het verzamelde erfelijk materiaal wordt in een DNA profiel opgeslagen voor een periode van dertig jaar. En ja, ook dat mag weer met de buitenlandse veiligheidsdiensten gedeeld worden.

MobileMobile

Het doel heiligt de middelen, zeggen ze wel eens. Het zegt niet alleen heel veel over jezelf, maar ook over je familie, wat je roots is. Alles over jou als persoon ligt opgeslagen in die DNA strengen. Het zegt iets over wie jij bent.

De aanpassing van de wet staat het toe om DNA profielen in het geheim met elkaar te vergelijken. Daarvoor worden databanken, zoals die van ziekenhuizen gebruikt, maar ook die van de doe-het-zelf DNA onderzoekswebsites. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houd als je zelf een test laat doen. Zorg ervoor dat je dit bij een gerenommeerd bedrijf laat doen. Bij dit soort bedrijven kunnen testen anoniem worden afgenomen en zal de informatie niet aan derden worden gegeven. Een belangrijk punt dus om te onthouden wanneer je zelf een test afneemt.

 1. Een lijstje met wat je kan doen zou handig zijn.
  Anoniem zelf je DNA testen heb je in de hand maar kijk ook naar veel belangrijkere maatregelen bijvoorbeeld in je ziekenhuis:
  -Geef ziekenhuizen geen toestemming geeft voor bewaren van “restmateriaal”
  -Geef ziekenhuizen geen toestemming voor gebruik van restmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek.
  -Geef ziekenhuizen geen toestemming voor gebruik van gepseudonimeisserde gegevens (de anonimisering gebeurt vaak belabberd en DNA profielen kunnen daar ook in terecht komen)
  -Geef geen toestemming voor digitaal versturen van patiëntinformatie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.