Wendy Sieverts

Wendy Sieverts: “Ik kan meer dan mijn cv laat zien”

Ze werkte meer dan een decennium in data analyse voor commerciële bedrijven, maar wilde graag een maatschappelijke bijdrage leveren. Voor die baan moest potentiële TechGirl van de Maand Wendy Sieverts enorm haar best doen, maar ze heeft hem gevonden én geregeld: Wendy is teamleider Business Intelligence bij de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken en haar team levert met data een heel belangrijke bijdrage aan de gezondheid van burgers.

Wendy heeft enorm veel verschillende dingen gedaan voordat ze bij de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken terechtkwam. “Ik heb meer een marketing-achtergrond, maar ben uiteindelijk via data analyse naar data science gegaan.Veertien jaar lang heb ik in de inhoud gewerkt en van alles met data gedaan, zoals klantselecties voor campagnes maken, analyses doen, voorspelmodellen maken, programmeren en rapportages opstellen.”

Coaching

Wendy merkte na zoveel jaar in de uitvoer, dat ze toe was aan een nieuwe stap. “Ik was al meer bezig met het coachen en begeleiden van junior collega’s, heb een coaching-opleiding gedaan en ik merkte dat ik het heel leuk vind om andere mensen te enthousiasmeren met data analyse. Ik wilde de stap maken in de richting van management, maar daarvoor moet je vaak managementervaring op je cv hebben staan. Ik werd veel afgewezen, maar ik bleef proberen. Gelukkig keek men bij de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken wel  naar wat je kunt, ook al staat dat niet bevestigd op je cv.”

Sowieso wilde ze ook wat meer een maatschappelijke bijdrage leveren, waardoor het een perfecte match was. En is, want Wendy werkt nu met veel plezier alweer een half jaar als teamleider Business Intelligence bij de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken. “Ik faciliteer mijn team in het werken met data , dus ik zorg dat mijn teamleden goed en met plezier hun werk kunnen doen. Dat betekent onder andere veel dingen regelen, het coachen van mensen, de HR zaken doen, werkvoorraad inschatten en afstemmen, en toekomstplannen maken voor het team. ”

Het voordeel is dat Wendy, met haar jarenlange ervaring als analist, ook  de inhoud begrijpt . “Ik snap waar  mijn teamleden tegenaan kunnen lopen en waar ze het over hebben als ze met een  data vraagstuk aankomen, dus ik kan meedenken. Ik mis tot nu toe het zelf met de poten in de klei zitten niet. Dat komt misschien ook omdat ik in mijn vrije tijd nog wel met hobbyprojecten in data analyse of techniek bezig ben. Ik ben bijvoorbeeld mijn eigen fotografie-website aan het opzetten  in WordPress.” Daarnaast heeft Wendy weinig tijd om zich te vervelen in haar baan. “Ik ben enorm trots op mijn team. Want we dragen met data en inzichten bij aan de vroegtijdige opsporing van kanker. We geven  inzicht in  het proces  van de drie  bevolkingsonderzoeken . En zo dragen we bij aan de gezondheid van Nederland.”

Wendy Sieverts

Het is voor Wendy door corona een rare tijd om in zo’n andere baan te starten. “Ik ben online weggegaan bij mijn oude baan en online gestart in deze baan. Dat is heel gek. Ik heb mijn hele team alleen online gesproken en gezien. Leidinggeven op afstand is best een uitdaging, want je hebt minder non verbale signalen en je bent niet altijd op de hoogte van wat er allemaal speelt. Overleg is functioneler, want dat praatje bij het koffiezetapparaat of elkaar spontaan tegenkomen, dat heb je niet. Online kun je wel een band met elkaar opbouwen, maar het is toch anders.”

MobileMobile

Helemaal als je ook nog een baan doet die je niet eerder deed. “Het online leidinggeven is wel een grote uitdaging. Het is ook mijn eerste leidinggevende rol. Je krijgt meer te maken met belangen en politiek. Veel verschillende stakeholders die iets met data willen doen en mijn team daarvoor nodig hebben. Het is aan mij om te bepalen hoe ik daar op een goede manier mee omga voor mijzelf en voor mijn team. In de uitvoer had ik daar minder mee te maken: ik wist wanneer ik een analyse af moest hebben en je hebt daarin wat minder met alle belangen er omheen te maken.”

Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken

Toch voelt Wendy zich als een vis in het water: “Ik vind het leuk om andere mensen te zien groeien en samen resultaten te behalen. Ik ben zelf ook ooit begonnen als junior. Mooi om te reflecteren op het groeipad dat ik zelf heb afgelegd en dat ik met de kennis en ervaring die ik opgedaan heb anderen nu ook op hun pad mag begeleiden. Plus, ik ben nog weinig leidinggevende vrouwen tegengekomen in het datavak. Ik zou het heel tof vinden als er meer vrouwen kiezen voor het datavak. . Ik hoop dan dat mijn verhaal of mijn kennis anderen weer inspireert.”

Wil jij het datavak in? Wendy heeft advies: “Wat ik heb geleerd is dat je dicht bij jezelf moet blijven en in jezelf moet blijven geloven. Het is niet altijd makkelijk, soms wordt je afgewezen of dat je misschien het gevoel hebt in een bepaald hokje te moeten passen. Laat je daardoor niet ontmoedigen! Blijf leren en proberen. . . Dicht bij jezelf blijven en doen waar je blij van wordt, helpt. Uiteindelijk ziet iemand dan toch die potentie.. Het zijn dooddoeners, maar ze gelden nog steeds: ga voor waar je in gelooft, flink  doorzetten en niet meteen opgeven.”

Wendy Sieverts is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Eind deze maand verschijnt het stemformulier in een apart artikel op TechGirl. Houd ons in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.