In moderne nieuwbouwhuizen is vloerverwarming tegenwoordig de norm, maar in oudere woningen is dat vaak niet het geval. Toch zie je steeds vaker dat mensen bij renovaties ook in oudere huizen vloerverwarming laten installeren. En dat is niet zo gek, want de voordelen zijn wel duidelijk: het is energiezuinig en je bespaart ook nog eens ruimte. Dat spreekt dan ook steeds meer huiseigenaren aan.
Bij het plaatsten van vloerverwarming in een ouder huis zijn er verschillende beslissingen die genomen moeten worden. Om te beginnen is er een keus tussen elektrische vloerverwarming in de vorm van matten, of watergedragen vloerverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Deze vloerverwarming is makkelijk te installeren met matten en vooral handig voor kleinere ruimtes. Maar het energieverbruik ervan kan behoorlijk oplopen, dat is iets om in gedachten te houden. Bovendien is dit type verwarming gevoeliger voor schade. Als er iets misgaat met de bedrading, kan de vloerverwarming meteen uitvallen, wat natuurlijk best ongemakkelijk kan zijn, vooral tijdens deze koude dagen.
De matten zijn wel gemakkelijk zelf te leggen en zijn ook nog eens een stuk voordeliger in aanschaf dan het laten aanleggen van watergedragen vloerverwarming. Een ander voordeel is dat elektrische vloerverwarming sneller reageert dan watergedragen systemen, dus je vloer is lekker snel warm als je de thermostaat aanzet.
Watergedragen vloerverwarming
Deze vorm van vloerverwarming is iets complexer in aanleg. Er worden buizen onder de vloer gelegd waar warm water doorheen stroomt, waardoor de vloer opwarmt en je hele huis lekker behaaglijk wordt. Het mooie is dat je met watergedragen vloerverwarming geen radiatoren meer nodig hebt. En wist je dat je de buizen zelfs kunt aansluiten op een warmtepomp? Zo bespaar je flink op energie en kun je zelfs de ruimte koelen als dat nodig is. Zo heb je een warm huis in de winter en een koele plek in de zomer.
De aanleg
Elektrische vloerverwarming kan op veel ondervloeren geplaatst worden. Bij het aanleggen van vloerverwarmingsbuizen is de aanleg een ingewikkelder proces. In de basis zijn er drie methodes waar uit te kiezen valt.
- Vloerverwarming in de chape : deze methode wordt doorgaans bij nieuwbouwhuizen gebruikt. Er wordt een grote isolatielaag aangebracht, vervolgens worden de leidingen aangebracht. Hier overheen komt de afwerklaag. Bij deze vorm is de massa van de verwarmde vloer groot, hierdoor blijft de vloer lekker lang warm
- Infrezen van vloerverwarming: bij renovaties wordt meestal voor het infrezen van vloerverwarming gekozen. In de bestaande vloer worden sleuven gefreesd waar de leidingen in aangelegd worden. De sleuven worden vervolgens opgevuld en de vloer wordt geëgaliseerd, waarna de nieuwe vloer er op geplaatst kan. Deze manier is vrij snel, dit uit zich in lagere kosten. De buizen liggen vrij hoog, waardoor de vloer snel opwarmt. Het isolatiemateriaal mist, waardoor de leidingen wel wat warmte verliezen aan de onderkant.
- Vloerverwarming op de bestaande vloer: bij deze methode worden de leidingen op de bestaande vloer gelegd, waardoor de gehele vloer omhoog komt. Wanneer dit niet kan, vervalt deze optie dan ook direct. In sommige gevallen is het de enige optie, bijvoorbeeld bij een houten vloer.
Afhankelijk van de methode en het type vloerverwarming in je woning, veranderen ook je maandelijkse lasten. Om te weten waar je op kunt rekenen, is het raadzaam om het verbruik per vloer te vergelijken. Ook energie vergelijken kan bijdragen aan een weloverwogen beslissing. Omdat vloerverwarming voor een betere warmteverdeling zorgt, voelt de warmte al aangenaam bij een lagere temperatuur dan bij radiatoren. En dat is goed nieuws!
Dit artikel is in samenwerking met Independer tot stand gekomen.