Weet jij wat je mag invoeren van webshops buiten de EU?

Morgen is het Black Friday, en ook in de weken daarna ben je vast druk met kerstcadeaus kopen. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht iets online te kopen tijdens Black Friday, ook vaak bij webshops buiten de EU. Hoewel 8 op de 10 verwachten dat de kans op namaakartikelen groter is, laten 6 op de 10 webshoppers zich verleiden door betere en goedkopere deals. Weet jij wat je mag invoeren van webshops buiten de EU?

Om erachter te komen of Nederlanders weten wat wél en niet ingevoerd mag worden als zij online shoppen bij webshops buiten de EU, deed Enigma Research onderzoek onder 1.195 Nederlanders. Denk bijvoorbeeld aan webshops als AliExpress of Shein. Weet jij het beter?

  1. Een blok kaas

49% denkt dat dit mag. Helaas! Dierlijke producten mogen niet ingevoerd worden.

  1. Een namaak Gucci-tas

29% denkt dat dit mag of met extra kosten. Namaakartikelen mogen niet ingevoerd worden, ook niet tegen betaling van extra kosten.

  1. Chinese thee

Dit mag! 53% had dit juist.

  1. Een reep chocolade

66% denkt dat dit mag zonder extra kosten. En dat klopt, als uitzondering op de regel van dierlijke producten.

  1. Een pakje sigaretten

38% denkt dat dit niet mag. Een pakje sigaretten mag je wél invoeren. Máár, dat mag alleen als er op het pakje een Nederlands accijnszegel zit. En dat is bij webshops buiten de EU bijna nooit het geval.

  1. E-sigaret navulverpakking

Dit mag je invoeren, maar wel met extra kosten, zoals invoerrechten. Dit wist 41%.

  1. Een kilo appelen

Ruim de helft (55%) denkt dat dit mag, al dan niet met extra bijbetalen. Verse groenten en fruit mogen echter niet ingevoerd worden. Behalve als je daar een speciaal formulier voor hebt.

  1. Echte Nike-schoenen

7% denkt dat dit niet mag en 53% denkt dat het ingevoerd mag worden zonder extra kosten. Je mag echte Nike schoenen wel invoeren, maar moet hier wel invoerrechten over betalen.

  1. Een bontmuts

Producten van beschermde diersoorten mogen niet ingevoerd worden. Grote kans dat een bontmuts dus niet ingevoerd mag worden. 40% had dit fout.

  1. Een schilderij

85% denkt dat dit mag. Let op, dit mag niet altijd zomaar. Vaak is er een vergunning voor nodig.

Wat mag je dan wel invoeren?

Zie het overzicht van regels op douane.nl/internetaankopen.

Wat als je toch namaakartikelen invoert van buiten de EU?

Dan kan je een boete krijgen. En natuurlijk ben je ook je geld en het product kwijt. Want namaakartikelen worden vernietigd. Dat heeft alles te maken met het ‘intellectueel eigendomsrecht’. Simpel gezegd, je mag niet zomaar een product namaken en verkopen. En dus ook niet bestellen. Verschillende partijen vragen de Douane om te controleren of het eigendomsrecht geschonden wordt. Maar ook voor merken die dat niet vragen, doet de Douane regelmatig controles.

Binnenkort nemen we een kijkje achter de schermen bij de Douane. Dus wil je meer weten of heb je een specifieke vraag over invoeren van je pakket? Blijf ons volgen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.