Hoe kan technologie ons helpen gezonder en langer te leven? Speakers van werelds toonaangevende medtech-bedrijven hebben deze vraag beantwoord op de HealthConf tijdens Web Summit 2018 in Lissabon.

Met bijna 70.000 deelnemers uit meer dan 160 landen, 1.200 sprekers en meer dan 1.800 veelbelovende startups in de Altice Arena van Lissabon is het opnieuw een succesvolle Web Summit geweest. Ik, Milly, was erbij om dit belangrijke Tech Event mee te maken. Ons dossier van deze maand is Health tech, dus een goede reden om daar meer over te weten.

HealthConf bracht de meest invloedrijke artsen, medtech-startups en gezondheidswerkers samen om hun blik te laten werpen op de toekomst van gebieden als genomics, geestelijke gezondheid, AI (Artificial Intelligence), smart surgery en nog meer.

Hier een overzicht van de meest interessante talks die er zijn geweest.

Making smart surgery a reality

Het is een tijdje geleden dat ziekenhuizen steeds slimmer werden. Robotchirurgie is nu meer mainstream geworden. Maar is een slim ziekenhuis altijd een beter ziekenhuis? En hoeveel slimmigheden moeten er nog komen?

Dorry Segev (John Hoopkins University) , Annie Rogaski (Avegant) en Katie Collins (CNET) hebben over de toekomst van de operatie gesproken. Het was heel interessant om een beeld te krijgen over welke technologieën in de praktijk de geneeskunde zullen veranderen.

Bijvoorbeeld hoe Virtual Reality (VR) als trainings applicatie werkt. Hiermee kunnen artsen of studenten een operatie met behulp van VR oefenen, waar vroeger echte mensen voor nodig waren. Hoe AR (Augmented reality) kan helpen toegang te verkrijgen tot gegevens van de patiënt in de operatiekamer met behulp van voice control. En hoe de hoeveelheid beschikbaar medische gegevens een patiënt helpt om betere beslissingen te nemen.

Een andere belangrijke rol van technologie is de mogelijkheid om op afstand te assisteren, bijvoorbeeld door artsen te coachen tijdens complexe operaties.

Dus wat kan “smart surgery” naar een nog hoger niveau brengen? Professor Dorry Segev is van mening dat nieuwe technologieën ons de mogelijkheid bieden om handelingen te verrichten die niet mogelijk zijn voor de mens, maar bijvoorbeeld wel een door de mens geleide robot.

(A)I need to see a doctor

Hannah Allen (Babylon Health), Roy Smythe (Phillips) en Georgia Frances King (Quartz) hebben over de toepassing van AI (Artificial Intelligence) in de geneeskunde gesproken. Het is algemeen bekend dat AI op veel tegenstand kan rekenen. Een veel gehoord argument van tegenstanders is dat AI op den duur ‘echte’ dokters zal vervangen.

Roy Smyth legde uit hoe Phillips al bezig is met het ontwikkelen en inzetten van AI oplossingen voor elke levensfase. Hij zei dat AI de mogelijkheid biedt om de gezondheidszorg opnieuw te humaniseren door meer tijd vrij te maken voor clinici om op menselijk niveau samen te werken met hun patiënten. In andere woorden, AI neemt het organiseren en analyseren van de informatie over. Je vervangt medici dus niet door technologie, maar je verandert de manier waarop ze werken en het belooft medici meer en niet minder menselijk te maken.

Hannah Allen heeft over het Babylon’ AI-systeem gezegd dat dit ontworpen is door ervaren artsen en wetenschappers die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van deep-learning gebruiken. Ze zei dat AI een zeer belangrijke rol voor patiënten speelt om hen te helpen de juiste soort gezondheidszorg te bieden, dus voor de juiste persoon en op het juiste moment.

Een groot risico van AI is dat er een enorme hoeveelheid aan informatie in omgaat. Security en privacy zijn grote zorgen wanneer er over AI en machine learning in de gezondheidszorg wordt gepraat. In elke Talk die ik heb bijgewoond kwam de zorg over privacy ter sprake. Wil je nog meer weten over het onderwerp, bekijk dan deze Talk : Who owns your health data?

Geïntereseerd in Artificial Intelligence? Bekijk dan onze AI artikelen.

Open your mind: Why mental health care needs new options

Of het nu gaat om het monitoren van psychologisch gedrag of het zoeken naar nieuwe manieren om de onzichtbare vijand aan te pakken, technologie leidt tot een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg.  Megan Jones Bell (Headspace: een meditatie app), Dame Til Wykes  (Kings Collegue London) en Ashley McKimm (The British Medical Journal) spraken hier uitgebreid over.

Er wordt geschat dat wereldwijd 1 op de 4 mensen geestelijke gezondheidsproblemen hebben. Het is dus ook niet vreemd dat er inmiddels meer dan 300.000 gezondheid-Apps beschikbaar zijn. Een groot probleem is dat er onvoldoende toezicht is op de toepassingen van deze apps. Dame Til zei: “Er kan een risico zijn, omdat het de behandeling kan vertragen en het herstel langer duurt. We moeten ervoor zorgen dat we er echte voordelen aan hebben en App-winkels moeten betere informatie aan de consument geven bij het aanbieden.”

De conclusie van deze Talk was om meer regelgeving te verkrijgen m.b.t. gezondheid-apps en meer experts te betrekken bij dit proces.

Can tech take the nightmare out of bad sleep?

Dit was een hele interessant Talk over misvattingen en mythen, hoeveel slaap we nodig hebben en hoe we die nodige nachtrust kunnen krijgen. En de vraag of tech de oorzaak of oplossing is.

Het is een slapeloze epidemie. Hoe kan het dat mensen steeds minder uren slapen?

Er werden twee belangrijke redenen genoemd, ten eerste luidt het gezegde “Money never sleeps”; minder slaap is een teken van productiviteit en succes. Ten tweede: de verslaving aan onze telefoons. Blootstelling aan kunstlicht na zonsondergang en voor het slapengaan kan de kwaliteit van de slaap verminderen, doordat het de aanmaak van het hormoon melatonine onderdrukt.

Maar kan Tech hierbij een van de oplossingen zijn? Heb je technologie nodig om in slaap te vallen? Niet echt… maar het kan helpen als mensen echt een probleem hebben.

De speakers in deze Talk hebben over hun Tech solution voor slaapproblemen gesproken:

Michael Acton Smith co-founder of Cam. Apple’s 2017 App of the year met meer dan 35M downloads. Calm is een app voor mindfulness en wellness. Creëer unieke audio-inhoud om de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Hugo Mercier founder of Dreem. Het is een hoofdband die de hersenactiviteit meet, de slaap analyseert in realtime en geluidstimuli doorgeeft die de diepe slaap verbeterden.

Alle Talks over HealthConf 

Vind je het leuk om deze Talks te zien, volg dan de links naar de volgende YouTube clips:

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.