internetten op laptop

Wat je moet weten over het beschermen van je persoonsgegevens

Je hebt je inmiddels al drie keer uitgeschreven voor die vervelende nieuwsbrief van dat bedrijf waar je écht geen interesse in hebt. Het stoort je, maar je doet het nog een keer en vergeet het weer. Tot je wordt gebeld. Blijkbaar hebben ze je nummer. Je hebt écht geen interesse en raakt een beetje geïrriteerd. Dit is het moment om je te beroepen op de AVG. Wat dat is? Dat leggen we je uit in deze blog over persoonsgegevens!

De AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (in het Engels GDPR) zorgt ervoor dat bedrijven duidelijk moeten maken aan hun klanten welke gegevens zij opslaan, waarom ze dit doen en wat ermee wordt gedaan. Ook zijn er regels over hoe de data veilig moet worden opgeslagen, en deze regels zijn extra streng voor gevoelige informatie.

Stel dus dat je iets bestelt bij een webshop, dan is het vaak wel duidelijk waarom ze je adres vragen. Maar vragen ze andere gegevens, bijvoorbeeld je geboortedatum, dan moet duidelijk zijn wat ze hiermee doen. Gebruiken ze dit voor een cadeautje op je verjaardag, gaan ze je hierdoor aangepaste advertenties sturen, of maken ze een risicoprofiel over of je achteraf mag betalen? Dit moet de webshop duidelijk maken.

Daarnaast moeten bedrijven in beginsel ook jouw gegevens verwijderen wanneer je hierom vraagt. Houden bedrijven zich niet aan de AVG? Dan kunnen ze hoge boetes krijgen. Het is goed om dit te weten! Stel dat je regelmatig wordt gebeld door een recruiter of een bedrijf met een speciale aanbieding waar je niet op zit te wachten, dan kun je aangeven dat ze je gegevens moeten verwijderen. Nemen ze daarna weer contact met je op omdat ze je gegevens niet hebben verwijderd, dan zijn ze in overtreding!

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt toezicht op de bescherming van persoonsgegevens. Daarnaast geven ze op hun website veel informatie over privacy. Maar je kunt ze ook bellen wanneer je een vraag hebt. Twijfel je dus of een bedrijf bepaalde informatie mag vragen? Bel dan eens de AP! Zij leggen je dan uit wat er in de wet staat in begrijpelijke taal, en zo weet je beter wat te doen. Ook kun je bij de AP een tip of klacht indienen als je denkt dat de privacywet geschonden wordt. Wanneer je een klacht wil indienen bij de AP moet je wel eerst een klacht in hebben gediend bij het bedrijf waarover je klacht gaat. Wordt dat niet (goed) opgelost, dan kun je bij de AP terecht.

Controle over je gegevens

Waarom is het goed om iets meer te weten over de AVG en de AP? Het geeft je controle over je gegevens! Wil je dat een bedrijf je gegevens verwijdert, of wil je weten waarom bepaalde gegevens nodig zijn, stel dan vragen. Je wilt niet dat jouw gegevens zomaar ergens terechtkomen, zonder dat je dit wilt. Stel bijvoorbeeld dat er naast je adres ook je telefoonnummer op je pakketje staat. Je wilt misschien helemaal niet dat elke persoon die je pakje ziet je kan bellen. Je kunt je dan ook afvragen of dit niet kan worden ‘verstopt’ achter een QR code die alleen gelezen kan worden met een speciale app van de bezorger zodat niet iedereen die jouw pakketje te zien krijgt, je ook kan gaan bellen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.