De PlayStation 4 vierde afgelopen november zijn 5e verjaardag. En als een gameconsole zijn 5e verjaardag bereikt, dan begint de geruchtenmolen over een opvolger altijd weer op stoom te komen. Wat voor plannen heeft Sony voor de volgende generatie PlayStation? We zetten de meest realistische geruchten voor je op een rijtje en kijken vooruit naar een mogelijke releasedatum van de PlayStation 5.

Komt er wel een PlayStation 5?

Laten we beginnen bij het begin. Ja, de PlayStation 5 is bevestigd. Sony’s President en CEO Kenichiro Yoshida vertelde onlangs dat er een nieuwe console in de pijplijn zit. De Japanner gaf aan dat een next-gen console voor Sony noodzakelijk is, nadat gamers bang waren dat Sony de levensduur van de PS4 eeuwig zou verlengen met de PS4 Slim en Pro. Vanaf hier begint echter de onduidelijkheid, want het is ook niet zeker dat de PlayStation 5 de nieuwe naam gaat worden. Gezien de historie van Sony, is dit voor nu het meest aannemelijk.

Wanneer komt de PlayStation 5 uit?

De releasedatum van de PS5 is op dit punt nog een groot vraagteken, met verschillende bronnen die elkaar tegen spreken. Sony heeft zich vreemd genoeg helemaal teruggetrokken op de E3 2019, de grootste gamebeurs ter wereld, wat betekent dat de PlayStation 5 in ieder geval niet in Los Angeles aangekondigd gaat worden. Waarschijnlijk neemt Sony een jaartje vrij om in 2020 met veel toeters en bellen de next-gen console aan te kondigen. Het positieve hieraan is dat je in ieder geval nog genoeg tijd hebt om van PS4 te genieten.

Welke specificaties krijgt de PlayStation 5?

Helaas zijn ook nog maar weinig specifieke details over de PS5 te vinden. Wel suggereert een Kotaku-rapport dat PS5-games niet op de PS4 kunnen draaien. Dit gebrek aan backwards-compatibility doet vermoeden dat er een sterk verbeterde GPU (en mogelijk CPU upgrade) gaat komen ten opzichte van de PS4. Mogelijk zal dit ook een belangrijk onderdeel worden die de intregratie met de PlayStation VR naar een hoger niveau brengt.

Daarnaast zijn er geruchten dat de PS5 een 8-core AMD Ryzen processor krijgt en dat de PS5 een prijskaartje van $500 zal hebben. Dit komt vanaf dezelfde Reddit gebruiker die voorspelde dat Sony zich zou terugtrekken op de aankomende E3. De gebruiker wijst ook op een PlayStation VR 2 met een ingebouwde camera en verbeterde Move controllers.

Tot slot is er bewijs dat Sony de technologie van AMD zal gebruiken voor de PS5. Een programmeur bij Sony heeft naar verluidt nauw samengewerkt met AMD om de Ryzen technologie en developer toolkits te ontwikkelen. Een ander rapport zegt dat AMD’s Navi graphics archictectuur specifiek voor de PlayStation 5 wordt ontwikkeld.

Samengevat: De PlayStation 5 is op komst maar zal nog niet in 2019 verschijnen. Het lijkt erop dat Sony nog hard bezig is om de next-gen console vorm te geven en AMD zal hier een qua specs een belangrijke rol in krijgen. Voorlopig nog geen zin om te wachten en liever nog een PS4 Slim of Pro kopen? Bekijk dan hier alle PlayStation 4 aanbiedingen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met gameconsole-aanbieding.nl 

2 reacties

  1. Rory

    Leuk artikel! Denk dat we de Playstation 5 in begin 2020 kunnen verwachten. Had eerst de hoop op 2019 maar dat gaat ze echt niet meer lukken.

    Beantwoorden
  2. Bart

    Ha Rory, de verwachting is inderdaad 2020. Maar niet begin, maar eind 2020 net voor de feestdagen. Logisch, want ook de PS4 kwam vlak voor de feestdagen (november). We kunnen niet wachten!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.