Het thema van deze maand is dus “Eco Tech”. Een term die de laatste tijd veel te horen is, vooral met betrekking tot duurzaamheid. Maar wat is dat nou eigenlijk, eco technology?

Eco technology – de definitie

Met eco technology proberen we de menselijke behoeftes aan tech te vervullen op een ecologisch vriendelijke manier. Dat wil dus zeggen, met zo weinig mogelijk schadelijke effecten voor het milieu. De ecologische voetafdruk van veel van onze gadgets is tegenwoordig behoorlijk groot. Zo heeft een smartphone een behoorlijk korte levenscyclus (soms nog geen twee jaar) en gebruiken elektrische auto’s veel energie. Van die schadelijke effecten merken we op dit moment nog niet zoveel (in Nederland), maar de eerste tekorten aan grondstoffen laten zich al zien.

Zo was begin dit jaar in het nieuws dat de technologie-industrie vreest voor een tekort aan Kobalt. Kobalt wordt gebruikt in batterijen en zonder deze grondstof dus geen batterijen. Een duurzame oplossing, zoals batterijen recyclen of beter met Kobalt omgaan, is dus noodzakelijk.

Veel andere gadgets of apparaten in het algemeen gebruiken veel stroom, wat ook niet goed is voor het milieu. Inmiddels zijn daar al een aantal oplossingen voor, bijvoorbeeld het energiezuiniger maken van apparaten. Ook is op sommige toestellen een “eco-stand” vinden, misschien wel op je wasmachine.

Schadelijke websites

En denk je dat websites altijd milieubewust zijn? Fout. Misschien denk je wel: “huh, hoe kan een website nou schadelijk zijn voor het milieu?”. Nou, grote websites, zoals bijvoorbeeld Facebook, YouTube en Netflix, hebben hun data op servers staan, verspreid over de wereld. Deze servers draaien maar zelden op groene energie. In de toekomst zal dit alleen maar erger worden. De nieuwe videostandaarden worden steeds hoger, waardoor meer data en dus meer servers nodig zijn.

Onbewust zijn we dus niet altijd zo goed voor het milieu als we denken, maar gelukkig hebben we nu eco technology. Hopelijk gaan komende jaren alle tech toepassingen met deze term aan de slag.

Ben jij je bewust van de milieuvriendelijkheid (of onvriendelijkheid) van je apparaten?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.