zelfsturende auto

Wat gaat 5G betekenen voor zelfrijdende auto’s?

Zie jij jezelf al lekker achterover leunen terwijl je auto je van A naar B brengt? Een krantje lezen, even uit het raam turen… Ja hoor, wij zien het wel. Hoewel er al jaren geroepen wordt dat de zelfrijdende auto een regelrechte hit zou moeten worden, zien we ze nog niet op de weg. Wat is precies het probleem? En wat voor rol speelt 5G hierin?

Hoe werkt het?

Om het probleem te begrijpen, zou je eigenlijk iets meer moeten weten over de techniek in zelfrijdende auto’s. We houden het lekker simpel: deze auto’s maken gebruik van kunstmatige intelligentie. Om zelf te kunnen rijden, verzamelt de auto zoveel mogelijk data. Deze informatie wordt bijvoorbeeld door sensoren en camera’s verzameld. Ook wordt er data uitgewisseld tussen de verschillende zelfrijdende auto’s. Op die manier wordt bijvoorbeeld informatie vergaard over de weersomstandigheden en waar andere auto’s rijden. Samengevoegd vormt alle data een betrouwbaar beeld, op grond waarvan de zelfrijdende auto kan ‘bedenken’ hoe deze het beste kan rijden.

Enne… 5G dan?

Op het begin beloofde ik al dat ik ook 5G in dit artikel tevoorschijn zou toveren. Voilà. Eén van de redenen dat zelfrijdende auto’s nog niet de standaard zijn geworden, is dat er nog geen groot 5G-netwerk is uitgerold. Ik gaf al aan dat voor het vormen van een betrouwbaar beeld zoveel mogelijk data nodig is. Er wordt voor het verzenden en ontvangen van alle data dan ook enorm veel MB per seconde verwerkt door de zelfrijdende auto’s. En dat heeft een krachtig netwerk nodig. Die snelheid kan het 4G-netwerk simpelweg niet halen. En onder die omstandigheden is het niet altijd even veilig om zelfrijdende auto’s de weg op te laten gaan.

5G is dus belangrijk voor de snelle communicatie met andere auto’s. Dat zij als het ware met elkaar communiceren en op elkaar kunnen inspelen, is ook wel te beschouwen als the Internet of Things. En als al deze auto’s met elkaar moeten communiceren om de weg veiliger te maken, moet er dus ook steeds meer data verwerkt worden.

Wanneer we wel veilig de weg op kunnen? Daar kunnen we eigenlijk nog geen goede inschatting van maken. Daarvoor is het eerst nodig dat een stabiel 5G-netwerk wordt uitgerold over Nederland. En dat terwijl we soms op sommige plekken niet eens 4G kunnen krijgen… Wordt vervolg, dus. 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.