Wat als we straks geen smartphones meer gebruiken?

Afgelopen week was Mobile World Congress in Barcelona: een evenement waarin het draait om mobiele technologie. Dat kunnen mobiele verbindingen zijn, maar het is van oudsher ook vooral een smartphone-evenement. Desondanks werden er niet veel telefoons aangekondigd. Er lijkt er sowieso een wissel te zijn. Want ja, wat als we straks helemaal geen smartphones meer gebruiken?

Er heerst al een tijdje het gevoel dat smartphones niet zo spannend meer zijn. Er wordt wel degelijk geïnnoveerd, onder andere op het gebied van fotografie en met die andere vormfactor van de vouwbare toestellen. Maar om nou te zeggen dat mensen nog verbaasd zijn als ze zien dat je een andere telefoon hebt? Niet echt: als ze het al opvalt.

Smartphones

Tegelijkertijd zien we ook steeds meer alternatieven voor de smartphone. Een half jaar geleden werd de Humane Ai Pin aangekondigd, een soort broche die informatie op je hand projecteert. Je kunt er mee bellen en apps gebruiken. Op CES, de grote techbeurs in januari in Las Vegas, werd toen de Rabbit R1 aangekondigd. Het apparaat lijkt op een gamehandheld. Het heeft een scherm, maar je stuurt het alleen met je stem aan. En toen kwamen er bij MWC ook nog een Android-telefoon zonder apps bij van Deutsche Telekom. Bij al deze uitvindingen is er een sleutelwoord: AI. Kunstmatige intelligentie moet het denkwerk doen, waardoor je straks alleen nog dingen hoeft te vragen.

Daarnaast is er nog een andere stroming, namelijk die nog een stapje verdergaat: Neuralink. Dit bedrijf laat mensen met computers communiceren via een geïmplanteerde chip. De tech van het bedrijf van Elon Musk is er nog lang niet, maar het zit nu wel voor het eerst in een mens en die heeft al een muis met zijn brein bestuurt. Hoewel Neuralink in eerste instantie bedoeld is voor mensen die verlamd zijn, is het Musks droom om dingen te doen met Neuralink die verder gaan dan dat. Toepassingen om tech aan te sturen met ons brein: zonder apps misschien.

De toekomst is… apploos?

Als de toekomst echt apploos is, dan hebben we nog wel even tijd nodig om eraan te wennen. Die krijgen we waarschijnlijk ook wel: we zijn voorlopig echt nog niet van de smartphone af. Maar als er iets duidelijk is geworden in het afgelopen half jaar, dan is dat wel dat we beter zo spoedig mogelijk wel aan dat idee kunnen gaan wennen en misschien zelf alvast wat meer kunnen oefenen met het gebruiken van spraakassistenten. Zo maken we onszelf steeds toekomstbestendiger. Bovendien zal het je waarschijnlijk nog verbazen hoe ver je met je stem kunt komen. Veel plezier!

Lijkt het jou wat om je smarthone achter je te laten? We zijn benieuwd naar je reactie. Laat het achter in de comments.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.