Hartstikke handig, 4G, maar als je flink wil Netflixen en Skypen, dan heb je eigenlijk net even wat meer nodig. Vandaar dat er over de hele wereld hard wordt gewerkt aan het 5G-netwerk. Zo ook in Nederland.

Als je in de maand iets te hard door je 4G-internet bent heengeblazen, dan kan het zomaar zijn dat je provider je tijdelijk even op 3G zet. En dan besef je weer even dat het verschil tussen die twee enorm is. Je vraagt inmiddels ook veel meer van je telefoon en de media die je erop consumeert doen dat ook. Nu zal je niet direct staan te trappelen om 5G, maar als je het eenmaal hebt, dan wil je waarschijnlijk niet meer zonder.

Den Haag wil de eerste zijn

Den Haag wil de eerste stad zijn in Nederland met een volledig werkend 5G-netwerk, zo zegt de Haagse wethouder Kenniseconomie Saskia Bruines. Het is de bedoeling dat dat al in 2020 het geval is. Daarvoor moet T-Mobile wel flink aan de slag, want dat is het telecombedrijf die het netwerk zal opzetten.

Eerst met een paar pilots en lokaal, en dan in de hele stad. T-Mobile doet dat niet helemaal alleen: er is ook steun van het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Zo wil T-Mobile graag lokale verkeersinformatie laten doorgeven met 5G. Er is een 5G Field Lab in het leven geroepen waardoor scholen en bedrijven in Den Haag alvast kunnen uitproberen wat 5G kan.

Misschien de eerste, maar niet de enige

Niet dat Den Haag de enige stad in Nederland is die met 5G bezig is: Apeldoorn wil in 2021 een volledig 5G-netwerk hebben en in Amsterdam is bijvoorbeeld in de Johan Cruijff ArenA een test bezig voor 5G-dekking. Toch lijkt Den Haag qua volledige dekking van een stad wel de eerste te zijn met ambities die het zo snel al denkt waar te maken. We wachten het semi-ongeduldig af…

één antwoord

  1. Wes

    Verwacht je niet dat Amsterdam als eerste het volledige 5G netwerk heeft.. in verband met het EK in 2020 dat er gespeeld gaat worden?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.