Wanneer hebben we een werkend 5G-netwerk in Nederland?

Er wordt veel, VEEL, gesproken over 5G. Sneller internet dat iedereen met alles gaat verbinden. En da’s niet zo gek, want de afgelopen jaren is er een enorme groei geweest in het gebruik van mobiele communicatie. Niet alleen voor ‘ons mensen onder elkaar’, maar ook in de communicatie van- en naar devices en zelfs voor devices onderling.

Van 4G naar 5G

Apps en services zijn vaak real-time verbonden (denk aan cloud-opslag en smart notifications) en we gebruiken steeds meer audio- en videodiensten. Ook devices onderling communiceren meer en meer met elkaar, ook zonder onze tussenkomst. En niet alleen dit is gegroeid: ook ’t aantal gebruikers wereldwijd is toegenomen. Dat vraagt om snellere en sterkere verbindingen. Het nieuwe 5G-netwerk kan de capaciteit (en de vraag) van ‘ons gebruikers’ aan: de verbinding is vele malen sneller zijn dan het huidige 4G-netwerk.

De uitrol heeft veel tegenstand: zendmasten worden in brand gestoken (met berichten als ‘F*ck 5G’) en volgens sommigen is 5G zelfs de oorzaak van het COVID-19 virus.

De uitrol in Nederland

Na jaren van ontwikkeling en testen zijn ze 5G in Nederland nog niet aan het uitrollen. Tot van begin maart tot begin april liep er een landelijke veilig voor telecomproviders. Nu.nl schrijft er dit over: “De frequenties die nodig zijn voor een 5G-netwerk worden in twee fases verkocht. Het is de bedoeling dat de daadwerkelijke veiling van de eerste drie frequentiebanden (700, 1.400 en 2.100 MHz) voor 30 juni 2020 zal plaatsvinden. De 3,5-GHz-band zal begin 2022 geveild worden.”

Met andere woorden: eerst een veiling nog, dit jaar. Daarna moet alles nog geprepareerd en geplaatst worden. De verwachting is dat 5G in 2025 is uitgerold over Nederland. Tot die tijd lees je er alles over in ons 5G-dossier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.