We weten het inmiddels echt allemaal wel… één van de belangrijkste adviezen op beveiligingsgebied is het gebruiken van een uniek wachtwoord. Maar doen we dat ook? Of blijven we voor het gemak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor onze favoriete online kledingwinkel, e-mailaccount en DigiD? De gevolgen hiervan zijn soms niet te overzien! Lees hieronder hoe het gebruik van een wachtwoordmanager jou hierbij gaat helpen.
Password-Spray-Aanval
Het lijkt misschien allemaal heel onschuldig als je account gehackt wordt en iemand weet wat voor kleding je allemaal wel niet koopt, maar dit wachtwoord komt vervolgens terecht in datadumps die voor een paar euro online te koop zijn. Criminelen doen vervolgens een password-spray-aanval met deze wachtwoorden. Hierbij wordt geprobeerd toegang te krijgen tot een groot aantal accounts met een paar veel gebruikte wachtwoorden. Met deze nieuwe techniek wordt eerst één wachtwoord gebruikt op vele accounts en daarna wordt pas een poging gedaan met een tweede wachtwoord. Hiermee voorkomen ze ook nog eens een accountvergrendeling door een aantal mislukte pogingen binnen een bepaalde tijd. Het is dus een kwestie van tijd en al je accounts zijn gehackt…
Gebruik een wachtwoordmanager
We hebben inmiddels zoveel verschillende accounts waar we ook nog eens allemaal een wachtwoord voor moeten hebben. Dat is dan ook vaak de reden dat we hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts. Een wachtwoordmanager is dan ook ideaal om je wachtwoorden te beheren. Het helpt je om al je wachtwoorden te onthouden maar zorgt er ook voor dat je voor elk account een uniek en sterk wachtwoord gebruikt. Je hoeft dan uiteindelijk maar één wachtwoord te onthouden: die van de wachtwoordmanager. De meeste wachtwachtwoordmanagers synchroniseren de data tussen al je apparaten zoals je computer, telefoon of tablet. Je hebt ze dus altijd bij de hand.
Hoe kies ik de juiste wachtwoordmanager?
Er zijn inmiddels aardig wat verschillende wachtwoordmanagers op de markt. Denk aan Dashlane, Roboform, 1Password maar ook Google en Microsoft. De keuze hangt vooral af van je gebruik, de eisen die je eraan stelt en je budget. Er zijn een aantal punten die je zeker mee moet nemen in je keuze van een wachtwoordmanager. Denk hierbij aan een sterke data-encryptie, twee-factor-authenticatie (2FA), multi-device synchronisatie, wachtwoordanalyse en (heel handig) het automatisch invullen van het wachtwoord. Vind je het lastig om een keuze te maken? De meeste aanbieders van een wachtwoordmanager bieden ook een gratis versie aan. Zo kun je het op je gemak eerst proberen.
Het is dus niet meer de vraag óf je een wachtwoordmanager gaat gebruiken maar welke wachtwoordmanager je gaat gebruiken!