Een nieuwe smart tv? Check deze 5 tips voordat je koopt

Tegenwoordig is het eigenlijk wel de standaard om er één te hebben; een smart tv. Smart tv’s bieden tegenwoordig steeds meer opties, zoals ingebouwde apps, spraakbesturing en nog veel meer, waardoor ze de laatste jaren erg populair zijn geworden. Er is zoveel keuze, en het kan lastig zijn om te bepalen waar je precies op moet letten. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste aspecten zijn van een goede smart tv, zodat je zeker de juiste kiest.

Tip 1. Selecteer het juiste smart platform

Smart tv’s draaien allemaal op een smart platform, wat gezien kan worden als het besturingssysteem van de televisie. Binnen het smart platform zijn vele opties beschikbaar, afhankelijk van het smart platform dat op de televisie draait. Enkele voorbeelden van smart platforms zijn Android, Tizen en Google TV.
Aangezien ieder smart platform andere functies en mogelijkheden heeft, is het belangrijk om te kijken welke echt goed bij je past. Zo biedt ieder smart platform bijvoorbeeld meerdere ingebouwde apps, waardoor dit belangrijk is om op te letten als je een echte streamfreak bent en vaak gebruik maakt van een bepaalde app.

Tip 2. Kies niet voor een te groot model

Waar je de mist in kunt gaan, is door te kiezen voor een veel te grote smart tv. Op het gebied van televisies is groter namelijk niet altijd beter; het hangt geheel af van hoe ver je van de televisie af zit.
Wanneer je te ver van een kleine televisie zit, is het lastig om alles goed te zien. Dat is dus andersom ook zo. Als je te dichtbij een grote televisie zit, wordt het beeld te onduidelijk en is je favoriete film of serie niet meer goed te volgen.
Hieronder is de aanbevolen kijkafstand van de populairste formaten:

  • 32 inch – tot 2,5 meter
  • 43 inch – 1,5 tot 3 meter
  • 50 inch – 2 tot 3,5 meter
  • 55 inch – 2 tot 4 meter
  • 65 inch – 3 tot 4,5 meter

Tip 3. Kijk ook naar modellen van een paar jaar oud

Wanneer je van plan bent om een nieuwe smart tv te kopen, is het niet slim om een model te kopen dat in dit jaar is geïntroduceerd. We hebben gekeken naar de prijsontwikkeling van televisies, en na een jaar vallen prijzen soms wel tot 50% terug.

Op TVPedia.nl is bijvoorbeeld te zien hoe de LG OLED55C21LA (2022) op 4 april €1616,- kostte, en 5 maanden later nog maar €1043,-. Dit is het geval voor de meeste smart tv’s, waardoor het altijd verstandig is om te kijken naar modellen van een jaartje of twee oud.

Tip 4. Een 8K resolutie is momenteel overbodig

Tegenwoordig komen er steeds meer smart tv’s op de markt met 8K resolutie, maar heeft het wel nut om deze nu aan te schaffen? Het antwoord is nee, omdat er op dit moment nog bijna nergens content in 8K te vinden is. Smart tv’s met 8K resolutie schieten qua prijs enorm uit boven 4K, waardoor het op dit moment de investering nog niet waard is. Naar verwachting zullen 8K tv’s ook een flink stuk goedkoper worden naarmate het aanbod groeit.

Tip 5. Fan van snelle sporten en actiefilms? Kies een hoge verversingssnelheid

Als je een fan bent van actiefilms of snelle sporten zoals Formule 1 of voetbal, dan is het verstandig om te kiezen voor een smart tv met een hoge verversingssnelheid. De verversingssnelheid staat voor de hoeveelheid frames die een televisie per seconde kan tonen. Een hogere verversingssnelheid betekent dus vloeiendere beelden.
In Nederland is de hoogste verversingssnelheid die wordt verkocht 100 Hertz. 100 Hz biedt twee keer zo veel beelden per seconde dan 50 Hz, waardoor de keuze al snel gemaakt is. Ook als je op zoek bent naar een goede game tv is het aan te raden om te kiezen voor een hoge beeldverversing.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.